Bănci și Asigurări

Florian Neagu, director adjunct, Direcţia de Stabilitate Financiară, BNR: Ne aşteptăm ca anul viitor legătura între stat şi bănci să fie mai strânsă, nevoile de finanţare ale statului rămân ridicate

Florian Neagu, director adjunct, Direcţia de Stabilitate...

Autor: Miruna Diaconu

29.12.2020, 18:00 268

Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, aşteaptă ca anul viitor legătura dintre bănci şi stat să fie mai strânsă având în vedere faptul că nevoia de finanţare a statului este încă destul de mare.

„Sunt câteva tendinţe pe care le aşteptăm în 2021 – prima tendinţă este că legătura între stat şi bănci ne aşteptăm să fie mai strânsă pentru că nevoile de finanţare ale statului rămân ridicate, iar sistemul bancar românesc a fost un partener în strânsă conexiune cu autorităţile pentru a finanţa aceste nevoi”, spune Florian Neagu, director adjunct, Direcţia de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, în cadrul videoconferinţei organizate de ZF în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale- Buget 2021: Cum pregătim viitorul?.

O altă tendinţă aşteptată, spune Florian Neagu, este fructificarea resurselor europene şi a planurilor aflate în agenda europeană. „Aştept ca sectorul bancar să fie partener, vedem o soluţie foarte bună ca activitatea de creditare să continue semnificativ, inclusiv pe acest canal.”

Legat de oportunităţile pe care le are România, fondurile europene ar putea fi alocate mai multe către sectoare precum cel agroalimentar. Pe sectorul agroalimentar, România are o problemă  în sensul în care are un deficit de balanţă comercială de câteva miliarde euro, astfel că importă mai multe produse decât exportă.

„Ar fi o oportunitate de a fructifica mai bine lanţul intern de producţie şi de a căuta să genereze valoare adăugată pe acest domeniu. Exportăm produse agricole şi importăm produse alimentare cu valoare adăugată semnificativ mai ridicată”, precizează Florian Neagu.

În videoconferinţa organizată de ZF în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, "Buget 2021: Cum pregătim viitorul?", s-a discutat despre cum se pot organiza companiile, cum îşi pot construi bugetele, astfel încât să poată face faţă anului 2021, care se anunţă aproape la fel de complicat ca 2020.

ZF împreună cu partenerul său BRD-SocGen propune un “turneu virtual” de cinci videoconferinţe regionale la care vor fi aduşi la aceeaşi masă masa antreprenori, CEO, bancheri, macroeconomişti, experţi şi analişti pentru a se sfătui împreună cum e mai bine să abordeze 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO