Bănci și Asigurări

Florian Neagu, director în BNR. Ce ne-a speriat la criza precedentă din 2008-2009 - rata creditelor neperfomante - reuşim în această nouă criză să gestionăm bine. Imaginea de ansamblu a sectorului bancar românesc rămâne bun, dar acest tablou bun ascunde unele provocări

Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR

Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR

Autor: Mircea Nica

20.09.2021, 19:40 225

Imaginea de ansamblu a sectorului bancar românesc rămâne bun, cu o rată a creditelor neperfomante (NPL) în scădere la 3,7% în iunie 2021 şi o profitabilitate în teritoriu verde, dar acest tablou ar putea aduce noi provocări din perspectiva solvabilităţii băncilor, a spus Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, la un eveniment organizat pentru presa economică.

„Imaginea de ansamblu pe sectorul bancar românesc rămâne bună. Uitându-ne la principalii indi­catori pe care îi monitorizează Auto­ritatea Bancară Europeană, inclusiv în comparaţie cu media europeană stăm la niveluri adecvate, privind solva­bilitatea, gradul de acoperire a pierderilor cu provizioane. Ce ne-a speriat la criza precedentă, respectiv rata creditelor neperformante, reuşim în această nouă criză să  gestionăm bine. Avem 3,7 NPL la iunie 2021. De asemenea, profita­bilitatea a revenit în teritoriul verde considerat de Autoritatea Bancară Europeană. Este la nivel dublu faţă de media europeană, dar dacă ne comparăm cu media profitabilităţii la nivelul economiei româneşti este semnificativ sub, dar aşa a fost şi înainte“, a explicat Florian Neagu la conferinţa organizată de Finmedia.

În acelaşi timp, el a mai adăugat că, deşi acest tablou este bun pentru sectorul bancar, sunt câteva provocări cu care s-ar putea confrunta băncile în perioada următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO