Bănci și Asigurări

Florin Andrei, analist financiar: Creşterea economică ar putea fi afectată cu 0,5 puncte procentuale din cauza conflictului din Ucraina

Florin Andrei, analist financiar: Creşterea economică...

Autor: Răzvan Botea

25.02.2022, 16:22 128

Florin Andrei, analist financiar, este de părere că expansiunea economică din România va fi doar uşor afectată de războiul din Ucraina, întrucât ambele părţi beligerante nu au raporturi comericiale foarte mari cu România.

“Există un risc moderat ca economia României să fie afectată de acest conflict, aş spune că putem consideră o corecţie de cel mult 0, 5 puncte procentuale la creşterea prognozată.”

El arată că România nu are raporturi comerciale importante cu Ucraina şi Rusia, astfel încât economia românească va fi afectată marginal.

“Conflictul din Ucraina se reflectă marginal în economia României, întrucât Ucraina nu intră în primele 20 de ţări cu care avem expoturi iar în zona de importuri ating abia poziţia 18.”

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză are o estimare de Ă4,1% creştere economică în 2022. Prognoza nu este detaliată, dar în mod cert consumul va fi principalul driver economic. În prognoza de toamnă, când Guvernul vedea o creştere economică de 4,6% în 2022, consumul ar fi adus 3,3 puncte procentuale din această creştere economică, iar investiţiile, atât cele publice, cât şi cele private, ar fi urmat să aduca 2,4 pp. la creşterea economică. Un mediu instabil de securitate, însă, ar putea să ţină la distanţă investitorii. În ce măsură vor fi afectate investiţiile din România de razboiul adus de Putin la graniţa românească?

„Un factor important de creştere economică în acest an, investiţiile din PNRR, pot suplini investiţiile din bugetul naţional astfel încât să avem în continuare o componentă puternică în formarea PIB-ului,” a mai zis Florin Andrei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO