Bănci și Asigurări

Florin Cîţu anunţă că ministerul Finanţelor are în plan să împrumute 5 mld. lei în februarie

Florin Cîţu anunţă că ministerul Finanţelor are în...

Autor: Mihai Gongoroi

05.02.2020, 13:15 99

Ministerul Finanţelor are în plan să împrumute în luna februarie 5 miliarde de lei, însă suma finală poate să fie mai mare sau mai mică în funcţie de condiţiile pieţei, a scris, miercuri, ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu, într-o postare pe Facebook.

"Transparenţă 100%! În luna februarie MF a anunţat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineînţeles, este vorba de o ţintă. Totul depinde de condiţiile pieţei, iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică. Dar de ce trebuie să se împrumute MF? Două motive: deficitul bugetar estimat pentru acest an (şi) plata împrumuturilor care vin la scadenţă din anii anteriori. De aceea, eu doresc surplus la buget. Să plătesc împrumuturile făcute de socialişti din surplus şi să nu fie nevoie să mă împrumut din nou. Lucrurile sunt simple şi mă miră că există confuzie şi nu doar la socialişti. Cum am ajuns aici? Foarte simplu. Socialiştii de la PSD sunt incompetenţi, iresponsabili şi interesaţi doar de buzunarul propriu, nu de sănătatea economiei. Au trecut prin parlament două legi cu impact bugetar negativ major - fără surse de finanţare - legea salarizării şi legea pensiilor", a scris, miercuri, Florin Cîţu pe Facebook.

Ministrul Finanţelor spune că în fiecare lună se plătesc aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii şi ajutoare sociale, aproximativ 9 miliarde lei salarii în sectorul bugetar, aproximativ 4 miliarde de lei pentru medicamente şi bunuri şi servicii şi aproximativ un miliard de lei pentru subvenţiile în agricultură în avans.

"Mai sunt şi alte cheltuieli dar acestea sunt majore. Se vede clar că avem 4,5 miliarde lei fară acoperire şi banii trebuie luaţi de undeva. PSD când a trecut legile prin Parlament le-a lăsat fară sursa de finanţare - subminarea economiei naţionale? Nu există secrete aici. Anunţ la început de an necesarul de finanţare pentru tot anul. La început de lună tinta pentru luna respectivă. Pieţele ştiu când încerc să împrumut de pe piaţa locală. Ce fac eu diferit? Ţintesc surplus bugetar pe termen mediu. Pieţele au încredere şi ne premiază cu dobânzi mai mici. Doar aşa pot să reduc datoria publică şi implicit sumele împrumutate. Deja am început cu un deficit mai mic în 2020", mai spune ministrul de resort.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO