Bănci și Asigurări

Florin Cîţu: Esenţa unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul

Florin Cîţu: Esenţa unei măsuri de amânare a ratelor...

Autor: Gabriel Pecheanu

08.04.2022, 12:44 90

„Aici, dar dacă este luată această decizie, atunci este luată împreună cu sistemul financiar bancar. Trebuie să ştim că toate aceste măsuri reprezintă costuri şi esenţa unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul. Se împarte costul pe cetăţeni şi pe sistemul bancar, se împarte la 3 şi cu statul român?... Eu nu ştiu dacă băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, pentru că atunci, în 2020, această decizie a fost la nivelul Uniunii Europene... Dar dacă s-a ajuns la o decizie - şi nu am de ce să nu îl cred pe preşedintele PSD, Ciolacu, că deja e o decizie, atunci oamenii ar trebui să aştepte că de luni această măsură este implementată”, spune fostul premier Florin Cîţu.

El afirmă că nu pot fi ascunse costurile unei astfel de decizii.

„Deci nu pot să ascunzi costurile, cineva le va suporta. Le vor suporta clienţii, vor suporta băncile, dar dacă s-au înţeles cu băncile, atunci vor prezenta exact că cumva cine suportă costurile. Dar costurile sunt. Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc şi atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni de zile, când dobânzile cresc de la o lună la alta, Banca Naţională tocmai cu dobânzile cu 0, 5 puncte procentuale. Eu cred că va creşte acest acest pas, poate nevoie de 0.75, poate 1 data viitoare, când inflaţia deja ajunge la două cifre şi se pare că Banca Centrală încă nu poate să stăpânească fenomenul”, conchide Cîţu.

Reacţia fostului premier şi lider PNL vine după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus joi că liderii coaliţiei de guvernare analizează varianta amânării ratelor la bănci. Ciolacu a mai precizat că decizia detaliată va fi prezentată luni de liderii formaţiunilor din coaliţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO