Bănci și Asigurări

Florin Cîţu, liderul PNL: Dobânzile mari la care se împrumută acum România arată câtă încredere există în Ministerul Finanţelor; Pentru a ajuta BNR să se lupte cu inflaţia, deficitul bugetar trebuie ţinut sub control, la 5,8%

Florin Cîţu, liderul PNL: Dobânzile mari la care se...

Autor: Cristina Bellu

14.03.2022, 13:40 135

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat luni dimineaţa că nivelul ridicat la care se împrumută Ministerul Finanţelor arată nivelul de încredere de care bucură acesta în faţa investitorilor.

Pe piaţa secundară, randamentele la titlurile de stat pe 10 ani au ajuns la 6,64%, iar la 6 luni, randamentul este de 4,45%.

Ministerul Finanţelor a fost nevoit să plătească randamente de 6,49% la vânzările de obligaţiuni de stat cu dobândă, la o rată a cuponului de 4,85%.

Cîţu consideră că Banca Naţională trebuie ajutată pentru a se lupta cu inflaţia, prin menţinerea deficitului bugetar la 5,8% din PIB, cât este trecut în buget.

România se confruntă în acest moment cu o inflaţie ridicată, în februarie rata fiind de 8,53% faţă de februarie anul trecut, iar previziunile nu sunt deloc bune, avînd în vedere explozia preţurilor la energie, materii prime şi grâu.

Din cauza războiului din Ucraina, pieţele de energie şi de cereale sunt la cele mai ridicate tensiuni având în vedere că Rusia şi Ucraina sunt jucători importanţi pe piaţa mondială.

În 2020, când a izbugnit pandemia, Florin Cîţu a fost ministrul Finanţelor. Acum, minsterul este condus de Adrian Câciu, din partea PSD.

La începutul pandemiei, randamentele la titlurile de stat au urcat la peste 6%, dar imediat a intervenit BNR prin scăderea dobânzilor şi intervenţiile pe piaţa secundară a titlurilor de stat, prin achiziţii.

Acum, BNR a reînceput să intervină prin achiziţia de titluri de stat, pentru  a mai detensiona piaţa, dar inflaţia şi dobânzile nu mai sunt în scădere, ci în creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO