Bănci și Asigurări

Florin Cîţu, ministrul de finanţe: În prima şedinţă de guvern prezentăm ordonanţa privind introducerea facturii electronice, care ar creşte veniturile statului cu 20 mld. lei

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Autor: Răzvan Botea

01.12.2020, 00:05 19328

♦ Măsura ar creşte veniturile la bugetul de stat cu 2% din PIB, mană cerească în această criză, însă momentan şi alte proiecte de digitalizare a autorităţilor fiscale, printre care programul SAF-T sau casele de marcat cu jurnal electronic, sunt, practic, nefuncţionale.

Florin Cîţu, ministrul de finanţe, a declarat luni că în prima şedinţă de guvern din această săptămâna va prezenta o propunere de act normativ pentru introducerea facturii electronice în România. Măsura ar aduce 2% din PIB venituri în plus la bugetul de stat. „La şedinţa de guvern de săptămâna aceasta vom avea cred în prima lectură, sau dacă vom avea toate avizele, poate vom aproba, şi ordonanţa care va fundamenta introducerea facturii electronice în România. Factura electronică va elimina evaziunea fiscală instant”, a spus Florin Cîţu, citat de Mediafax.

El a dat exemplul Italiei, care a crescut veniturile la bugetul de stat cu 2 puncte procentuale din PIB odată cu introducerea facturii electronice.

„Italia este ţara unde am văzut cele mai bune rezultate. Introducerea facturii electronice a dus la venituri mai mari la buget cu aproape 2 puncte procentuale, asta înseamnă pentru noi 20 de miliarde ( de lei – n. red.) care vor veni în buget prin introducerea acestui sistem”, a mai spus ministrul finanţelor, citat de Mediafax.

Ministrul nu a menţionat în cât timp se poate realiza implementarea măsurii şi nici care este orizontul de timp în care ar veni în plus la bugetul  de stat cei 2% din PIB. În condiţiile în care bugetul de stat, potrivit Consiliului Fiscal, pleacă cu un deficit de 8% din PIB în 2021, un deficit rigid care provine din cheltuieli fixe precum salarii şi pensii, 2% din PIB ca venituri în plus ar fi mană cerească pentru Finanţe.

Cu toate acestea, măsuri de digitalizare a Fiscului precum fişierul unic SAF-T sau conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF se lasă aşteptate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO