Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2020. Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: Investiţiile şi consumul vor atenua căderea economiei în 2020 şi vor pune bazele creşterii în 2021. Deja din T3 vom vedea o revenire

ZF Bankers Summit 2020. Florin Cîţu, ministrul  de...

Autor: Roxana Rosu

14.07.2020, 10:17 11730

Guvernul a dus 16,1 miliarde lei în primele şase luni în economie, iar investiţiile plus consumul vor atenua căderea PIB în 2020 şi vor pune bazele creşterii în 2021, a spus Florin Cîţu, ministrul  de Finanţe, la conferinta ZF Bankers Summit 2020. 

"În primele şase luni am cheltuit, am investit, am făcut plăţi, care s-au dus în investiţii, de 16,1 miliarde lei. Este cea mai mare sumă care s-a dus în economie, în prină criză. Am avut lecţia din prima criză şi ştiam că trebuie să investeşti”, a spus Cîţu

El a adăugat că economia îşi va reveni rapid în 2021.
 
”Din T3 vom vedea deja o revenire, după cum arată datele până acum. Vă pot spune că la 6 luni, deficitul bugetar este mai mic decât cel estimat pentru că veniturile sunt un pic peste aşteptări. O parte din cheltuieli vor fi acoperite din sumele de la Comisia Europeană. Vom vedea ce alte cheltuieli apar pe drum". 
 
De asemenea, ministrul Finanţelor a spus că Guvernul liberal va face autostrada Sibiu-Piteşti, pentru care finanţările sunt pregătite.” Vom trece Carpaţii cu guvernul liberal. De la această autostradă vor apărea şi alte oportunităţi”

Ce a declarat ministrul Finanţelor:

De la început, obiectivul Guvernului a fost să avem o economie care îşi revine cât mai rapid.

INS a anunţat azi că în mai avem un început de revenire la producţia industrială şi la cifra de afaceri din industrie. E mai rapid decât mă aşteptam. Eu mizam pe o revenire din T3.

Prin pachetul de relansarea economică propus, am împărţit fondurile în cât mai multe sectoare din economie. Şi deja efectele se văd. Trebuie să faci investiţii productive.

Ştiam de la început,  încă de la începutul stării de urgenţă, că 2020 va fi un an cu contracţie economică. Dar nu mai vorbeşte nimeni de scăderi de 8%. După ce am avut în T1 creştere de 2,7% este imposibil să mai ajungem la -8%. Am lucrat să eliminăm scenariile negative. Comisia Europeană a păstrat acea estimare, pesimistă din punctul eu de vedere, dar a inrăutăţit estimările din aproape ţările din UE.  

Noi ne menţinem estimarea de -1,9%.

În primele şase luni am cheltuit, am investit, am făcut plăţi, care s-au dus în investiţii, de 16,1 miliarde lei. Este cea mai mare sumă care s-a dus în economie în ultimii 10 ani, în prină criză economică globală. Am avut lecţia din prima criză şi ştiam că trebuie să investeşti.

Investiţiile cred că vor avea o contribuţie importantă în PIB. Deja în T1 avem o creştere a ponderii. Tot acolo am văzut că au scăzut stocurile, deci au fost investiţii, nu s-a lucrat pe stoc.

Şomajul tehnic şi amânarea ratelor pe 9 luni ajută consumul pe termen scurt. Deci vom vedea investiţiile şi consumul care vor atenua căderea în 2020 şi vor pune bazele creşterii în 2021.

Economia îşi va reveni rapid în 2021. Din T3 vom vedea deja o revenire, după cum arată datele până acum.

Trecem totuşi prin cea mai mare criză globală.

Trebuie să folosim perioada pentru a deveni competitivi în UE.

Fondul de Garantare arată că la IMM Invest plafonul de 10 miliarde a fost depăşit, mergem spre 15 miliarde, dar noi oricum vrem să ajungem la 20 miliarde .

În această săptămână vor fi aprobate de Guvern şi alte programe, Programul de garantii pentru companii mari prin Eximbank, Prima Casă, un program de garanţii pentru leasing, pe factoring.

Pentru Program de Relansare economică, premierul a cerut ca actele normative să fie aprobate în această lună. El se concentreză pe investiţii, singura soluţie pentru a avea o economie competitivă în viitor. Ne concentrăm pe infrastructură. Guvernul liberal va face autostrada Sibiu-Piteşti, proiectul este pus în planul de relasare, finanţările sunt pregătite. Vom trece Carpaţii cu guvernul liberal. De la această autostradă vor apărea multe oportunităţi. De 30 de ani toată lumea cere acest lucru. 

Au început deja tronsoane. La rectificarea bugetară vom da mai mulţi bani pentru investiţii la Transporturi, la Ministerul Economiei.

Deficitul este mai mare decât anul trecut, dar justificat prin cheltuielile pentru COVID. Am alocat mai multe resurse pentru

Vă pot spune că la 6 luni, deficitul bugetar este mai mic decât cel estimat pentru că veniturile sunt un pic peste aşteptări. O parte din cheltuieli vor fi acoperite din sumele de la Comisia Europeană. Vom vedea ce alte cheltuieli apar pe drum.

Finanţarea deficitului este la un nivel confortabil, avem un buffer mare, pe care vrem să îl avem şi anul viitor.

Politica BNR de a interveni este foarte bună şi sper că va continua. Mă aştept la aceeaşi susţinere din partea politicii monetare pentru politica fiscală.

Lecţia din 2008-2009 este că in criză ai nevoie de dobânzi reale zero sau negative pentru a impulsiona economia şi de o politică fiscală ciclică. Atât BNR, cât şi politica fiscală arată că am invăţat lecţia.

Sistemul bancar a fost prins în ultimii ani în lupte politice, în care nu îi e locul. Noi am vrut să ne fie partener. Am rambursat TVA, am plătit concedii medicale restante. Tot sectorul privat trebuie să fie un partener al statului. Până acum a fost un cal de bătaie, a fost folosit de multe ori pentru a ascunde furturile din banii publici.

Programul de amânare a ratelor pe 9 luni este foarte generos şi se gândeşte şi ce se întâmplă după ele.

CEC Bank, Eximbank sunt bănci la care statul este acţionar şi trebuie să susţină economia. Ele vor fi folosite pentru a impinge programele de finanţare în economie.

Vom vedea pe termen lung care va fi strategia pentru intregul sistem. Am cumpărat şi Banca Românească , să vedem ce strategie găsim şi pentru ea.

  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO