Bănci și Asigurări

Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: Revenirea în V a economiei este scenariul de bază din punctul meu de vedere. Datele pentru primul trimestru au crescut semnificativ probabilitatea pentru acest scenariu

Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: Revenirea în V a...

Autor: Roxana Rosu

24.05.2020, 17:00 687

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat într-o postare pe Facebook că revenirea în V a economiei este scenariul de bază din punctul lui de vedere în ceea ce priveşte evoluţia României în urma crizei produsă de pandemia de COVID19, iar datele oficiale publicate pentru primul trimestru au crescut semnificativ probabilitatea pentru acest scenariu.

O revenire in V înseamnă că, după o cădere abruptă, ar urma o creştere la fel de puternică.

INS a publicat vineri datele privind evoluţia PIB în prima parte a anului, care indică un avans al economiei de 0,3% în T1/2020 faţă de T4/2019. Cifrele i-au luat prin surprindere pe economişti, iar unii cred că datele oferă perspectiva unei recuperări mai rapide.

”Sectorul privat în special, economia în general, a răspuns perfect măsurilor implementate de guvern încă din februarie pentru a reduce efectele pandemiei. România a reuşit, împotriva tuturor criticilor şi estimărilor apocaliptice, o creştere ecoomica în termeni reali de 0,3% faţă de trimestrul 4 din 2019. Acest lucru se traduce într-o rată de creştere anuală de 2,7%.  Această creştere elimină toate scenariile apocaliptice promovate zilnic de propaganda socialist”, a mai spus Cîţu.

În ultima perioadă, media estimărilor analiştilor pentru evoluţia PIB în T1/2020 indica o scădere de 0,9%.

”Am spus de nenumărate ori că este mult prea pesimist şi că pe baza modelelor macro pe care eu le folosesc economia României s-ar putea să fie singura cu creştere economică din UE în primul trimestru”.

Ministrul a adăygat că toţi analiştii şi economiştii îşi vor reviziui estimările pe baza datelor reale pentru primul trimestru, iar scenariile ”apocaliptice” se bazau pe o contracţie de -0,9% în primult trimestru, care s-a dovedit greşită.

Practic, modelele agenţiilor de rating, ale analiştilor au greşit în medie cu 1,2% şi acest lucru trebuie corectat. ”Mă aştept să vedem estimările revizuite în perioada următoare”.

Florin Cîţu a mai spus că urmează luni dificile pentru economia României şi pentru români.

Deficitul bugetar a fost crescut pentru ca autorităţile să aloce mai mulţi bani către sănătate, şomaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investiţii.

”Iar deficitul trebuie finanţat. Doar PSD creşte taxe şi nu plăteşte facturi pentru a diminua deficitul”.

În acelaşi timp criza din sănătate nu s-a terminat.

”Totuşi, Românii trebuie să ştie că acest guvern vă lua, că şi până acum, cele mai bune măsuri pentru a minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor. Cifrele pentru primul trimestru arată fară niciun dubiu că am luat toate masurile potrivite în acel moment. Voi continua să administrez finanţele României cu responsabilitate şi precauţie. Banii românilor trebuie direcţionaţi în acele sectoare ale economiei unde au cel mai mare randament. În acelaşi timp în fiecare luna fac o analiză de impact pe termen mediu şi lunga a relaţiei cheltuieli bugetare/ încasări”, a adăugat Florin Cîţu în postarea sa.

În final, ministrul a precizat că pericolul cel mai mare pentru economia României şi pentru români vine din Paralament. ”Proiectele populiste care reduc veniturile şi cresc cheltielile bugetare pot arunca Romania în haos economic. Acest lucru trebuie să se oprească!”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO