Bănci și Asigurări

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, despre ordonanţa pentru amânarea ratelor la credite: Vom veni cu normele de aplicare luni sau, cel mai târziu, joi. Dacă este nevoie vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare şi după perioada stării de urgenţă

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, despre ordonanţa...

Autor: Claudia Medrega

27.03.2020, 14:36 5336

Normele de aplicare pentru ordonanţa ce permite amânarea ratelor la credite până la 9 luni vor fi aprobate luni sau cel târziu joi, în şedinţă de Guvern, iar perioada în care clienţii vor putea să transmită la bănci cererile de suspendare ar putea să fie prelungită şi după expirarea stării de urgenţă,  a declarat Florin Cîţu, ministrul Finanţelor .

“Această ordonanţă este unică în Europa pentru că se referă la toţi debitorii, persoane fizice şi persoane juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am făcut nicio discriminare. Vom veni cu normele de aplicare foarte rapid, luni, sper, în şedinţă de Guvern, dacă nu cel mai târziu joi, ca să le avem şi să putem să pornim”, a spus Cîţu într-o postare pe o reţea de socializare.

Persoanele fizice şi firmele ale căror venituri sunt afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia de corona­virus (COVID-19) vor putea să be­neficieze de facilitatea de suspendare a ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni, dobânda urmând să se capitalizeze la soldul creditului, conform proiectului de ordonanţă care a fost discutat joi în şedinţa de Guvern.

Proiectul de ordonanţă a fost aprobat joi de Guvern, dar nu a fost publicată încă varianta finală.

În ceea ce priveşte îngrijorarea unor persoane legate de perioada scurtă, de 2 sau 3 săptămâni până la sfârşitul perioadei stării de urgenţă, ministrul Finanţelor a dat asigurări că “dacă este nevoie vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare şi după perioada stãrii de urgenţă. Deci, vom vedea cum evoluează lucrurile, nu vă îngrijoraţi, putem să extindem această perioadă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO