Bănci și Asigurări

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Ratele bancare vor fi amânate pe o perioadă de 9 luni, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii, indiferent de tipul de credit

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Ratele bancare vor...

Autor: Mediafax

25.03.2020, 11:04 29478

Guvernul va adopta joi o ordonanţă de urgenţă care va permite amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice, a declarat, miercuri, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, la Realitatea Plus. Ministrul a mai afirmat că amânarea se aplică pentru toate tipurile de credite şi pentru întreg sistemul bancar.

Clienţii trebuie să solicite băncilor amânarea prin telefon care trebuie să confirme ulterior cererea via e-mail. Cîţu a mai precizat că dobânzile nu se cumulează, astfel încât să fie evitată posibilitatea ca după cele nouă luni debitorii să fie obligaţi să plătească imediat mai multe rate.Marţi seară, Florin Cîţu a anunţat că o soluţie este 90% agreată cu băncile şi BNR, ultimele detalii fiind în lucru.

La acel moment, ministrul vorbea despre o amânare la plată mai mică, "mai aproape de şase luni decât de trei luni"."Aşa cum am anunţat, pregătim o soluţie pentru ratele românilor. Astăzi (marţi - n.red.) a venit decizia Asociaţiei Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii, o soluţie pe care o vom adopta joi în şedinţa de Guvern, prin ordonanţă.

Detaliile tehnice încă se pun la punct, dar o soluţie care va merge este amânarea ratelor pe o perioadă mai mare de starea de urgenţă. Eu vă spun că aici va fi implicat şi statul, dar nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. Exact cât va fi durata de amânare şi care vor fi condiţiile vom pune în ordonanţa de urgenţă. A trebuit să lucrăm la soluţia tehnică ca să cuprindă pe toată lumea această soluţie", a afirmat marţi seară Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, la Digi24.

Citiţi continuarea pe Mediafax.ro 

 

Citiţi aici ZF e-paper de astăzi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO