Bănci și Asigurări

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: IRCC este „un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe”

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: IRCC este „un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe”

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

15.05.2019, 17:22 268

IRCC este „un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe”, un indice care nu are nicio legătură cu piaţa, a declarat, miercuri, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ABR), în cadrul Forumului Pieţei Financiare.

„Este foarte greu de explicat despre ROBOR şi IRCC. IRCC este o medie a mai multor ROBOR-uri, o medie a mai multor cotaţii interbancare la mai multe termene. Să mă iertaţi că folosesc o metaforă, ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu de 11 ani, dacă faci o medie la toată creditarea românească, pe nişte termene cât de cât mai lungi. Astăzi avem un indice calculat pe baza unor tranzacţii peste noapte, care este cumva trimis cu şase luni în urmă faţă de termenul când este aplicat; un fel de marmeladă, nu ştim din ce fructe, vedem doar un rezultat final, care nu are vreo legătură cu piaţa”, a afirmat Dănescu.

Prin intermediul promisiunilor realizate de către autorităţi în privinţa reducerilor la nivelul dobânzilor bancare şi implicit a ratelor, românilor cu credite li s-au creat numeroase aşteptări „care pot fi mai mult sau mai puţin îndeplinite”, a mai precizat preşedintele ABR. „Până la urmă, promisiunea a fost făcută, fiind o surpriză şi pentru noi, apropo de dialog, că dobânzile vor scădea. A fost o promisiune că vor scădea cheltuielile, în privinţa dobânzilor. Ba chiar au fost afirmaţii că se vor reduce la jumătate. Şi noi am aflat, la fel ca orice cetăţean, din presă lucrul acesta. S-au creat aşteptări, s-a pus o presiune, s-a recunoscut că nu s-a dialogat cum ar fi trebuit, dar aşteptările au rămas în picioare”, a adăugat acesta.

Abordând problematica creditelor de tipul Prima Casă şi aplicabilitatea IRCC asupra acestora, Dănescu a menţionat că interpretările juriştilor din bănci susţin neaplicarea noului indice în cazul acestui program, „nu se aplică la Prima Casă, aceasta este interpretarea juridică, făcută cu specialişti”, deoarece în legea care prevede creditul Prima Casă este vorba despre indicele ROBOR.

AFACERI DE LA ZERO