Bănci și Asigurări

Florin Georgescu, prim-vicepreşedintele BNR, explică motivele pentru care băncile finanţează atât de puţin firmele din România

Florin Georgescu, prim-vicepreşedintele BNR, explică...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

12.02.2019, 22:07 1508

Florin Georgescu, prim-vicepreşedintele Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat, marţi, motivele pentru care băncile finanţează atât de puţin firmele din România, ceea ce duce la un grad de intermediere redus, respectiv cerere redusă de credite.

„În primul rând, avem o problemă structrală majoră, este un eşec de piaţă - am avut în 2008 pe piaţa valutară şi monetară, aici avem în sectorul economiei reală: economie de piaţă numai parţial funcţională. Sunt decapitalizate firmele, domnilor senatori! Dincolo de capitalizare, se manifestă o cronică şi accentuată indisciplină de plăţi comercială şi fiscală, de următoarea manieră: lipsesc din bilanţurile firmelor, la 162.000 de firme, 40% din totalul de 640.000 care raportează, 33 de miliarde de euro, adică 154 de miliarde de lei, faţă de capitalul reglementat”, a susţinut Florin Georgescu, marţi, la audierea Consiliul de Administraţie al BNR, la Comisia Economică a Senatului.

Mai exact, firmele trebuie să aibă un capital social de minimum 200 de lei fiecare, iar acestea au minus 33 de miliarde de euro, pentru că au datorii mai mari decât active, încât capitalul a fost demult consumat, prin pierderi si datorii exagerate, a insistat prim-viceguvernatorul Băncii centrale.

„Din aceste 262.000 de firme, 222.000 de firme, adică 85% din numărul respective, au solduri pozitive ale finanţărilor primite de la acţionari şi de la entităţile afiliate acestora - n-am capital, în contul de capital din activ, dar am mai jos credite de la acţionari. Ce arată asta? Că există bani în economie, dar nu există încredere din partea acţionarilor, din cauza comportamentului inadecvat în cadrul mediului de afaceri să aducă bani în contul de capitalul şi nu mai jos în contul de împrumuturi, cont din care, peste o lună – două – trei luni, după ce şi-a făcut o tranzacţie cu firma aceasta decapitalizată retrage banii şi-a rambursat împrumutul şi-a luat şi o dobândă şi aşa mai departe. Un asemenea model de business nu poate fi considerat sustenabil, viabil, eficient. După aceea să întrebi băncile de ce nu le dai credite acestor oameni?”, a detaliat Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a mai remarcat altă deficienţă a administrării pieţei: din 663.000 de firme raportează din totalul de 800.000 de firme care ar trebui.

„Numai 12.000 de firme sunt bancabile, au bilanţuri curate şi se pot prezenta cu capul sus în faţa funcţionarului bancar. (...) Este foarte îngrijorător că numai 2% din totalul firmelor care raportează la Finanţe să fie bancabile. Cu asemenea economie vrem creştere economică de 5%, în fiecare an, deficit bugetar de 1%, ca în Polonia şi deficit extern de 1% sau excedent? Nu mai vorbim de structura loc, că sunt zone de complexitate redusă, cu valoare adăugată redusă, nu produc foarte multe pentru export şi aşa mai departe. Există bani, 75% din bani sunt în firmă, dar nu în contul în care trebuie, ci sunt mai ajos. Pe aşa ceva băncile nu îţi dau bani”, a subliniat Georgescu.

În aceste condiţii, nu este surprinzător că băncile din România fac un profit mare. „Fiind mică masa de clienţi, cererea, ei (băncile – n.red.) se orientează ca să îşi facă un mic profit, ca orice om de afaceri, înmulţinând Q, cantitatea, cu P, preţul. Atunci Q mic şi P mare înseamnă un profit mai mare”, a afirmat Georgescu.

Apoi, prim-viceguvernatorul Băncii centrale a explicat motivele pentru care cantitatea de clienţi este mai mică, atât pe persoane fizice, cât firme.

„Aici este într-adevăr o luptă economică în care ei (băncile – n.red.) încearcă să obţină cât mai mult profit, statul poate să intervină, prin pârghiile fiscale, să mai tempereze acest comportament, dar Banca Naţională nu poate să intervină, în acest caz, decât dacă este pusă sub aspectul pericolului stabilitatea financiară, dacă ceea ce fac ei, în producerea cifrei respective, afectează stabilitatea financiară. Din evaluările noastre, nu s-a constat, până acum, aşa ceva, însă Guvernul este abilitat să ia deciziile pe care le consideră adecvate”, a mai susţinut, marţi, Florin Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO