Bănci și Asigurări

FMI a propus înfiinţarea unei "bad bank" care să preia credite neperformante din bănci, dar Isărescu nu a vrut un nou AVAB

 FMI a propus înfiinţarea unei "bad bank" care să preia credite neperformante din bănci, dar Isărescu s-a opus

Autor: Razvan Voican

28.03.2012, 12:42 1748

Experţii Fondului Monetar Internaţional au propus încă din timpul acordului stand-by precedent înfiinţarea unei aşa-numite "bad bank" - o entitate care să administreze în mod centralizat active cu probleme sub forma creditelor neperformante acumulate în sistemul bancar, însă autorităţile au considerat că nu ar fi o abordare eficientă şi au ezitat să folosească fonduri publice pentru a cumpăra asemenea active şi a ajuta la curăţarea portofoliilor băncilor, potrivit unui raport al FMI de evaluare a rezultatelor acordului semnat cu România în 2009.

Curăţarea portofoliilor bancare ar fi reprezentat în principiu un ajutor discutabil pentru sistemul bancar în condiţiile în care rata mare a neperformantelor a fost cauzată nu doar de recesiunea abruptă, ci şi de defecţiuni în politicile de gestionare a riscurilor. Pe de altă parte, o asemenea acţiune din partea statului ar fi ajutat la reluarea creditării şi implicit la scurtarea recesiunii.

Cert este că BNR a considerat că prin crearea unei "bad bank" s-ar fi transmis pe piaţă semnale mai rele faţă de situaţia reală a problemei legate de creditele neperformante.

În schimb, BNR a preferat să încurajeze de la bancă la bancă implementarea de programe de restructurare a creditelor nerecuperate şi s-a bazat mai departe pe solicitarea unor rate de provizionare ridicate şi pe supravegherea regulată a băncilor.

FMI notează că nivelul ridicat al provizioanelor cerute de BNR pentru riscul de credit acoperă riscurile legate de creşterea puternică a creditelor neperformante, însă în acelaşi timp provizioanele respective au mâncat profiturile băncilor şi astfel au împiedicat scăderea dobânzilor la credite în concordanţă cu măsurile de relaxare a politicii monetare luate de banca centrală.

Din punctul de vedere al FMI creditele neperformante încă în creştere rămân un motiv de îngrijorare.

La sfârşitul lui 2011 ponderea creditelor neperformante din sistemul bancar se situa la peste 14%, faţă de 7,9% în 2009.

FMI vroia un nou AVAB?

Conceptul de "bad bank" nu este nou în România, fiind aplicat de autorităţi şi la sfârşitul anilor '90, tot la recomandarea organismelor financiare internaţionale, în special a Băncii Mondiale.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a fost instituţia înfiinţată în decembrie 1998 de guvernul Radu Vasile pentru valorificarea activelor bancare neperformante preluate de la băncile la care statul era acţionar majoritar cu cel puţin 50%. Aşa a fost curăţată Banca Agricolă. Tot AVAB a preluat credite neperformante de miliarde de lei de la Bancorex, ambele bănci reprezentând eşecuri răsunătoare ale managementului de stat în sectorul bancar şi ale supravegherii din partea băncii centrale. La vremea respectivă guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost de acord cu soluţia înfiinţării AVAB pentru curăţarea sistemului bancar sufocat de credite neperformante.

În prezent, AVAS - instituţia care a absorbit AVAB este pe cale de desfiinţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO