Bănci și Asigurări

FMI avertizează guvernul că trebuie să ia măsuri fiscale fără întârziere pentru reducerea deficitului, inclusiv reforma taxelor, pentru ca oricine să plătească în mod echitabil. BNR trebuie să aibă o politică monetară fermă pentru scăderea inflaţiei, iar politicile să fie pentru prezervarea stabilităţii sitemului bancar

FMI avertizează guvernul că trebuie să ia măsuri...

Autor: Cristina Bellu

10.06.2022, 10:23 4789

Fondul Monetar Internaţional a dat vineri publicităţii concluziile deligaţiei FMI, care a analizat situaţia macroeconomică a României, conform articolului 4.

FMI cere guvernului să adopte urgent măsuri fiscale pentru echilibrarea finanţelor publice şi reducerea deficitului, aici incluzând şi reforma taxelor, astfel încât fiecare să plătească în mod echitabil.

“Pentru a reface spaţiul fiscal şi a sprijini împrumuturile de pe piaţă pentru finanţarea bugetului, trebuie introduse fără întârziere politici de reducere a deficitului fiscal pe termen mediu”, spun reprezentanţii FMI.

Acestea ar trebui să includă o reformă fiscală ambiţioasă, care să asigure că fiecare va plăti în mod echitabil.

Totodată, organizaţia FMI cere Băncii Naţionale să adopte o politică monetară fermă pentru controlul inflaţiei şi readucerea în intervalul ţintă. De asemenea, politicile sectorului financiar trebuie să vizeze întărirea sistemului bancar.

“Flexibilitatea cursului de schimb ar trebui să fie crescută treptat. Un curs de schimb în general stabil faţă de euro a evitat alimentarea inflaţiei şi a susţinut încrederea în moneda naţională. Cu toate acestea, pe măsură ce competitivitatea externă a slăbit şi pentru a contribui la absorbţia şocurilor externe, flexibilitatea cursului de schimb ar trebui să fie sporită în timp, împreună cu consolidarea fiscală necesară”, transmit reprezentanţii FMI.

Pentru a reduce deficitul la un nivel sustenabil, sub 3 % din PIB, şi pentru a stabiliza datoria, pe partea de venituri, ar trebui implementate măsuri de politică fiscală care să se ridice la cel puţin 2 % din PIB.

“Este nevoie urgentă de o reformă cuprinzătoare pentru a curăţa baza de impozitare în toate sectoarele şi sursele de venit. Introducerea veniturilor progesive pentru cei cu câştiguri mari ar putea genera venituri suplimentare şi ar putea atenua inegalitatea legată de veniturile ridicate din România”, notează raportul FMI.

Totodată, FMI menţionează că reformele structurale şi investiţiile pentru creşterea productivităţii ar stimula potenţialul de creştere al României. Acest lucru necesită extinderea digitalizării, consolidarea cadrului anticorupţie, îmbunătăţirea sistemelor de sănătate şi de educaţie şi reformarea întreprinderilor de stat. De asemenea, abordarea diferenţelor mari de venituri dintre regiuni necesită o atenţie deosebită pentru consolidarea capacităţii şi a infrastructurii regionale şi locale.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la Bucureşti în perioada 30 mai - 10 iunie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO