Bănci și Asigurări

FMI către Finanţe: Completaţi rezerva de valută pentru situaţii tensionate

FMI către Finanţe: Completaţi rezerva de valută pentru situaţii tensionate

Autor: Claudia Medrega

16.08.2012, 00:01 1724

Finanţele au preferat să sacrifice o parte din rezerva de valută pentru a ţine jos dobânzile la lei. FMI vrea "reconstituirea".

Fondul Monetar Internaţional (FMI) atrage atenţia Ministerului Finanţelor că rezerva de valută s-a diminuat după ce în ultimele luni Trezoreria a împrumutat sume noi mai mici decât răscum­părările de titluri de stat, în încercarea de a contracara presiunile de creştere a dobânzilor determinate de instabilitatea politică.
În consecinţă, reprezentanţii FMI recomandă Finanţelor reconstituirea rezervelor, care ar trebui să asigure necesarul de finanţare pentru o perioadă de patru luni. "Ţinând cont de riscurile considerabile de scădere, este important să fie menţi­nut un buffer fiscal corespunzător. Licitaţiile recente efectuate de trezorerie la randamente în creştere s-au situat sub nivelurile planificate, iar buffer-ul fiscal s-a diminuat. Dată fiind continuarea turbulenţelor financiare din zona euro şi posibila contagiune, ar trebui reconstituit buffer-ul fiscal care să acopere echivalentul a patru luni în ceea ce priveşte necesarul brut de finanţare", se arată într-un raport al FMI care include concluziile consultărilor cu România.
Ministerul Finanţelor avea la sfârşitul lunii iulie în conturi rezerve de valută în sumă de 3,3 miliarde de euro, în scădere cu 1,6 mld. euro faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii aprilie 2012, diferenţă în care intră şi plata unei emisiuni de titluri scadente, în valoare de 760 mil. euro. În loc să împrumute lei de pe piaţa internă, Trezoreria a preferat să vândă valută către BNR pentru a obţine lei cu care să acopere plăţile curente.
Finanţele iau în calculul buffer-ului şi linia de credit de 1 mld. euro aprobată de Banca Mondială, însă aceasta poate să devină operaţională doar după ratificarea acordului printr-un act normativ.
Analiştii se aşteaptă ca Finanţele să lanseze o nouă emisiune de eurobonduri în toamnă pentru acoperirea necesarului de finanţare, într-o încercare de a evita presiunea creşterii dobânzilor pe piaţa locală. Însă, în ipoteza prelungirii tensiunilor politice interne şi a continuării deteriorării situa­ţiei externe apar semne de întrebare privind succesul unei asemenea emisiuni şi accesarea pieţelor financiare externe la costuri acceptabile.
"Buffer-ul" fiscal a fost con­sti­tuit de Ministerul Finanţelor în urma înţelegerii cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru a-şi asigura finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice pentru o perioadă de patru luni, independent de conjunctura existentă pe pieţe. Acest buffer reprezintă un fel de "scut" de urgenţă pentru situaţii tensionate.

FMI aminteşte că ajustarea fiscală este esen­ţială pentru consolidarea încrederii pie­ţelor şi ieşirea din procedura de deficit excesiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO