Bănci și Asigurări

FMI: Creşterea economică va fi de 4%, iar deficitul bugetar de 3,6% din PIB. Ministrul finanţelor: Va fi cum zicem noi!

Eugen Teodorovici: ministrul finanţelor

O să am o discuţie cu reprezentanţii FMI de la Bucureşti pentru că aceste informaţii trebuie să fie foarte bine fundamentate. Execuţiile bugetare au arătat că lucrurile au stat aşa cum am estimat noi

Eugen Teodorovici: ministrul finanţelor O să am o discuţie cu reprezentanţii FMI de la Bucureşti pentru că aceste informaţii trebuie să fie foarte bine fundamentate. Execuţiile bugetare au arătat că lucrurile au stat aşa cum am estimat noi

Autor: Liviu Popescu

07.09.2018, 00:05 664

Guvernul PSD prognozează o creştere de 5,5% pentru 2018, o ţintă considerată de analişti ca fiind mult prea ambiţioasă.

Fondul Monetar Internaţional se pre­găteşte să reducă estimarea de creş­tere economică pentru România la 4-4,5% în condiţiile în care avansul ini­ţial de 5,1% al instituţiei financiare era cons­truit pe datele din primăvara a­nu­lui 2018. În replică, ministrul fi­nanţelor Eugen Teodorovici a acuzat că esti­mă­rile instituţiilor de peste ho­tare nu au fost corecte în trecut, valo­rile anti­cipate de Executiv fiind cele valabile.

Guvernul PSD prognozează o creştere economică de 5,5% pentru 2018, o ţintă considerată de analişti ca fiind mult prea ambiţioasă.

„Estimarea FMI privind creşterea economică de 5,1% pentru anul 2018 a fost bazată pe datele disponibile în luna martie. Suntem în proces de revizuire şi prognoza va fi revizuită în octombrie, iar bazat pe cei mai recenţi indicatori şi pe decelerarea economiei din prima parte a anului, vom revizui estimarea de creştere undeva la 4%-4,5%, dar încă se discută”, spune Alejandro Hajdenberg, reprezentant al FMI pentru România, prezent joi la Forumul Investitorilor, organizat de Fondul Proprietatea.

În aceeaşi vreme, FMI crede, potrivit lui Hajdenberg, că deficitul bugetar va sări de 3% din PIB, faţă de planul guvernului, care limitează dericitul la 2,97% din PIB, pe cash. „Estimăm că deficitul bugetar din acest an va fi de 3,6% din PIB şi anali­zăm în continuare datele celei mai recente rectificări bugetare. Pentru moment suntem îngrijoraţi că ţinta de deficit bugetar de 3% ar putea fi depăşită”, a spus reprezentantul FMI.

„O să am o discuţie cu reprezentanţii FMI de la Bucureşti pentru că aceste informaţii trebuie să fie foarte bine fundamentate. Execuţiile bugetare au arătat că lucrurile au stat aşa cum am estimat noi”, a spus Teodorovici la postul TV Digi 24, citat de Mediafax.

Nu este pentru prima dată când reprezentanţii guvernului PSD acuză FMI că transmite date eronate – ultima critică de acest fel venind din partea şefului partidului de guvernământ, Liviu Dragnea.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO