• Leu / EUR4.7223
  • Leu / GBP5.2846
  • Leu / USD4.1455
Bănci și Asigurări

FMI îi cere guvernului să elimine programul Prima Casă şi critică noul indice IRCC: „Un cost al volatilităţii ajunge să fie suportat de clienţi”

FMI îi cere guvernului să elimine programul Prima Casă şi critică noul indice IRCC: „Un cost al volatilităţii ajunge să fie suportat de clienţi”

Autor: Alex Ciutacu

7 iun 2019 2986

Fondul Monetar Internaţional îi cere guvernului Dăncilă să elimine treptat programul Prima Casă şi critică noul indice de dobândă IRCC, spunând că este prea volatil şi afectează în mod direct clienţii băncilor.

„Sunt două aspecte care ne îngrijorează. În primul rând, această măsură, acest indice, este foarte volatil. Şi sursa de volatilitate este dată de lipsă de lichiditate. Lichiditatea nu este neapărat legată de condiţia economiei. Dar când este utilizat ca indice, un cost al volatilităţii poate ajunge să fie suportat de clienţi. O altă problemă este că noi atunci când mergem la bancă, nu este normal să plătim la un indice care urmăreşte ceva ce deja s-a întâmplat în sistemul bancar, ar trebui raportat la un indice care urmăreşte starea viitoare a sistemului bancar”, spune Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România, în timpul concluziilor după vizita anuală pe Articolul IV – în care revizuieşte starea şi perspectivele economiei.

El i-a cerut guvernului s-a elimine în mod treptat programul Prima Casă, însă guvernanţii au alte planuri, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea programului în ceea ce se va numi „O familie – O casă” – cu plafon maxim de până la 570.000 lei şi dobânzi fixe cuprinse între 0,9% şi 5,5%.

În ceea ce priveşte sistemul bancar, reprezentanţii FMI reamintesc importanţa independenţii BNR-ului, ca instituţie ce se află în primul rând de apărare.

Mai mult, o altă problemă a băncilor semnalată de reprezentanţii FMI în România este expunerea ridicată în faţa statului.

Legat de starea economiei, Fondul Monetar Internaţional trage un semnal de alarmă cu privire la deficitul de cont curent care va depăşi 5%, pe fondul dezechilibrelor macroeconomice generate de politici de creştere nesustenabile.

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea iflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”, explică Jaewoo Lee.

Reprezentanţii FMI susţin că deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, atât investiţiile publice cât şi private au fost pe un trend decendent în ultimii ani, ceea ce a afectat perspectivele de creştere pe termen lung. În ceea ce prieşte deficitele, ale României au crescut foarte mult, consideră Jaewoo Lee, faţă de vecinii din regiune, ceea ce nu este normal într-o perioadă de bunăstare şi creştere economică, ci mai degrabă caracteristic perioadelor în care economia este mai slăbită.

„Este necesară o schimbare a politicilor guvernului pentru a reduce posibilitatea unui scenariu de recesiune (n.red: boom-bust scenario – moment în care ciclul economic se schimbă rapid şi trece de la creştere economică la recesiune). Un trend descendent va afecta mult mai sever oamenii cu venituri mici şi standardul de trai al lor. În timp ce creşterea economică va rămâne la circa 4% în 2019, alimentată de creşteri salariale şi consum, deficitul de cont curent va depăşi 5% din PIB”, spune Jaewoo Lee.

 

 

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7223
Diferență: -0,0212
Ieri: 4.7233
Azi: 4.1455
Diferență: -0,8135
Ieri: 4.1795
Azi: 5.2846
Diferență: -0,1549
Ieri: 5.2928
Azi: 4.2507
Diferență: -0,0353
Ieri: 4.2522