Bănci și Asigurări

FMI: România are nevoie de 38 mld. euro la anul

România are nevoie de 38 mld. euro la anul

Autor: Razvan Voican, Claudia Medrega

03.10.2010, 23:56 56

Aproape 19 mld. euro vor fi necesare pentru acoperireadatoriilor pe termen scurt scadente, din care 9,6 mld. euro încontul băncilor şi numai 3,9 mld. euro în contul statului. Laacestea se vor adăuga datorii pe termen mediu şi lung de 10,8 mld.euro care ajung la maturitate anul viitor. Pe acest segment,companiile vor avea cel mai mult de plătit/refinanţat, adică 5,2mld. euro, urmate de bănci cu 4,7 mld. euro, în timp ce statul vaavea nevoie de 0,9 mld. euro.

Pe lângă toate acestea, FMI estimează un necesar de finanţare adeficitului de cont curent de aproape 7 mld. euro. De asemenea,România va avea de acoperit ieşiri nete de capital aproximate la1,6 mld. euro, incluzând investiţii în acţiuni, derivative sau alteinstrumente.
"38 mld. euro nu este mult. Nu mă îngrijorează datoria privată careeste realizată prin intermediul băncilor şi al companiilor carefinanţează sucursalele locale. Îşi mută banii după cum existănecesităţi. Nu este îngrijorătoare chiar dacă este pe termen scurt.Motivele de îngrijorare sunt legate strict de datoria publică, acărei viteză de majorare este în creştere, iar veniturile bugetarenu pot să crească atât de repede în condiţiile în care economiabate pasul pe loc. Pentru 2011 se estimează o creştere a economieide circa 1%. Rămâne un semn de întrebare legat de finanţareadatoriei publice în 2011", comentează analistul financiar AurelianDochia. La capitolul surse de finanţare, FMI ia în calcul intrăridin investiţii străine directe de 5,4 mld. euro şi fluxuri decapital, inclusiv de la UE, de numai 0,4 mld. euro.

De asemenea, ar urma să fie refinanţate datoriile pe termen scurtde 18,6 mld. euro şi vor fi contractate datorii pe termen mediu şilung de 12,4 mld. euro, din care 6,8 mld. euro în contul băncilor.Din programul de finanţare externă cu FMI, UE şi Banca Mondială,România ar trebui să mai încaseze anul viitor 1,5 mld. euro.
Experţii FMI avertizează că va fi nevoie de un management atentpentru asigurarea finanţării "line" a deficitului bugetar încontextul în care marja de dobândă legată de riscul de ţară rămâneridicată.

Fondul estimează că Finanţele vor putea să-şi refacă rezervele delichiditate consumate în ultimele luni în războiul dobânzilor cubăncile locale pe seama banilor de la UE şi a programului definanţare externă care ar urma să fie lansat în această toamnă cuun plafon de 7 mld. euro pe trei ani. Potrivit raportului,Ministerul Finanţelor va lansa titluri pe cinci ani în cadrulacestui program.
Fiind finanţatorul cu cea mai mare expunere pe România, FMI seaşteaptă ca România să aibă o capacitate solidă de a-i da baniiînapoi. Anul viitor, împrumuturile luate de România de la FMI vorajunge să reprezinte un vârf de aproape 34% din rezervele valutare.În 2013-2014 plăţile scadente vor reprezenta 12,8-14,1% dinrezerve, nivel considerat "gestionabil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO