Bănci și Asigurări

FMI vine la Bucuresti pentru a discuta un posibil acord de sprijin financiar

08.01.2009, 17:11 64

O misiune a FMI urmeaza sa vina peste doua saptamani la Bucuresti pentru o evaluare a situatiei macroeconomice si initierea discutiilor in vederea incheierii unui acord de sprijin pentru acoperirea deficitului de finantare pe 2009, afirma surse oficiale.

Ieri, leul a pierdut din nou teren in fata euro, cursul ajungand la 4,1385 lei/euro - cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. O depreciere si mai abrupta ii va afecta grav pe cei care au de platit credite in euro. Prognozele economice pentru acest an arata destul de rau, iar Romania are nevoie mai mult ca oricand de finantare externa.
"Misiunea vine pentru un prim contact cu noul guvern si pentru a vedea in ce masura este viabila incheierea unui acord. Probabil ca in cele din urma se va ajunge la un acord pentru ca Romania are nevoie de o ancora si chiar daca s-ar recurge la un ajutor financiar din partea Comisiei Europene, ar fi necesar si un acord cu Fondul pentru monitorizarea politicilor fiscale si salariale, Bruxelles-ul bazandu-se pe expertiza FMI, cum s-a intamplat si in cazul ajutorului pentru Ungaria", sustin sursele citate. Guvernul ar urma sa abordeze subiectul si cu Comisia Europeana.
Marea intrebare in acest an este cum se poate finanta atat deficitul extern, cat si a deficitului bugetar, avand in vedere scaderea puternica a investitiilor straine directe, a remiterilor, precum si a veniturilor incasate de stat.
Conform ultimelor estimari, deficitul bugetar a derapat pe final de an pana la circa 5% din PIB din cauza caderii abrupte a veniturilor. La 11 luni acestea au reprezentat circa 29% din PIB fata de o proiectie anuala de 36,5%.
In plus, deficitul extern a urcat in octombrie la 14,4 mld. euro, fiind cu aproape 11% mai mare decat dupa zece luni din 2007. Datoria externa pe termen mediu si lung trece de 50 mld. euro, iar cea pe termen scurt de 20 mld.euro. "Romania are nevoie de o resursa-tampon in cazul in care se ajunge la retrageri si mai mari ale capitalului strain, cu efect de depreciere a leului, dar si de o politica fiscala sustenabila si durabila care poate fi construita cu ajutorul Fondului", explica sursele citate.
Fostul guvern nu a considerat necesar sa initieze discutii pentru obtinerea unui ajutor financiar de la FMI, UE sau Banca Centrala Europeana, insa Sebastian Vladescu, ex-ministru al finantelor, a estimat la sfarsitul anului trecut ca Romania ar avea nevoie de un ajutor de pana la 20 mld. euro pentru acoperirea din sursele mentionate a necesarului de finantare pe urmatorii doi-trei ani. Un acord cu FMI implica insa constrangeri bugetare greu de asumat din punct de vedere politic. Fondul ar putea cere un deficit mai mic de 1,5% din PIB, obiectiv care ar putea fi atins doar prin majorarea unui impozit avand in vedere ca in mod traditional FMI a acuzat Finantele de supraevaluarea veniturilor. Pe de alta parte, guvernul Boc ar putea folosi un acord cu FMI tocmai pentru a justifica masuri nepopulare de inasprire a politicii fiscale si salariale.
Finantele au ajuns deja sa se imprumute masiv de la banci pentru a-si asigura lichiditati, insa conform intelegerii cu BNR nu poate oferi dobanzi mai mari decat rata lombard a bancii centrale, de 14,25%. In acelasi timp, iesirea pe piata externa este practic imposibila in actualul context. In ultimii 3 ani, Trezoreria a cheltuit incasarile din privatizare pentru finantarea golurilor temporare de casa schimband valuta in lei, astfel ca soldul resurselor in valuta ajunsese la circa 500 mil. euro la inceputul lui decembrie, de la 2,25 mld. euro in 2006.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO