Bănci și Asigurări

FNGCIM: De la începutul anului au fost acordate circa 1.500 de garanţii „Prima casă“

FNGCIM: De la începutul anului au fost acordate circa...

Autor: Liviu Popescu

03.02.2016, 00:03 379

De la începutul anului şi până în pre­zent au fost acordate 1.482 de garanţii prin interme­diul programului guver­namen­tal „Prima casă“ cu o valoare de 132,8 mi­lioane de lei, au afirmat la soli­ci­tarea ZF re­pre­zentanţii Fon­dului de Ga­rantare a cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), in­stitu­ţia care gestionează garan­ţiile acor­date de stat prin pro­gramul guvernamental.

„În prezent, finanţatorii participanţi în ca­drul pro­gra­mului au la dispoziţie atât di­ferenţele rămase neutilizate din sumele alo­cate în anul 2015, în valoare totală de peste 172 de milioane de lei, cât şi suma totală de 200 milioane lei pro­venită din rambursările de rate de capital efectuate până la data de 31 decembrie 2015.“

Propunerile de alocare de sume din pla­fonul nou alocat pentru anul 2016, în va­loa­re de 1,3 miliarde de lei în favoarea finanţa­torilor participanţi în program au fost definitivate, fiind în curs de aprobare.

FNGCIMM menţionează că anul tre­cut accesarea plafoanelor alo­cate băncilor pentru anul în curs a debutat în luna februarie.

„În prezent, băn­cile dispun de plafon folosind diferenţele ră­mase neutilizate din plafonul anului 2015, precum şi va­lorile de reîntregire pro­venite din ratele de capital rambursate până la data de 31.12.2015.

Propunerea de alocare a plafonaelor pen­tru anul 2016 în favoarea fie­cărui finanţator a fost realizată şi ur­mează să fie aprobată în cel mai scurt timp.“

Referitor la eliminarea programului de către Alpha Bank, reprezentanţii Fondului au răspuns că „FNGCIMM poate raporta doar solicitările de garantare transmise de Alpha Bank prin intermediul aplicaţiei electronice a programului, respectiv cele care au fost deja aprobate şi procesate de către finanţator“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO