Bănci și Asigurări

FNGCIMM a garantat credite de peste 1,4 miliarde lei acordate satelor şi comunelor, în doi ani

FNGCIMM a garantat credite de peste 1,4 miliarde lei...

Autor: Alina Botezatu

17.10.2018, 14:50 84

„Pe lângă cele 731 de garanţii nou acordate, în valoare de 632,8 milioane lei, FNGCIMM a prelungit garantarea pentru un număr de 300 de proiecte de investiţii, în valoare totală de peste 800 milioane lei”, au informat reprezentanţii AFIR, miercuri, ca urmare a încheierii exerciţiului financiar 2017 – 2018 din cadrul PNDR 2014 – 2020. Mai exact, Fondul a acordat garanţii pentru restituirea avansului în favoarea beneficiarilor AFIR.

Beneficiarii programului sunt localităţi din mediul rural din întreagă ţară, care au implementat proiecte de infrastructură rutieră şi educaţie. Mai exact, banii au folosiţi prin construcţia sau renovarea de grădiniţe şi şcoli, precum şi pentru construcţia de reţele de alimentare cu apă şi canalizare.

La nivel naţional, în topul judeţelor cu cele mai multe proiecte demarate prin PNDR, în exerciţiul 2017 – 2018 şi garantate de FNGCIMM, se situează judeţul Dolj, cu 63 de proiecte, urmat de Bistriţa-Năsăud şi Harghita, cu câte 43 de proiecte. Cea mai ridicată pondere valorică a investiţiilor garantate a fost făcută din judeţul Bistriţa-Năsăud, peste 76 de milioane de lei, urmat de judeţul Dolj, cu 57 de milioane lei.

Valoarea scrisorii de garanţie este de maxim 100% din valoarea avansului pentru contractele finanţate din PNDR 2014-2020 şi se obţine prin depunerea documentaţiei la sediul din Bucureşti al FNGCIMM SĂ IFN sau la una din reprezentantele/filialele/sucursalele din ţară.

Condiţia principala de eligibilitate este că beneficiarii să deţină un contract de finanţare/ act adiţional cu AFIR şi să nu înregistreaze credite restante la băncile comerciale la dată solicitării de acordare a scrisorilor de garanţie.

„Prin dialogul direct cu reprezentanţii comunităţilor locale, am reuşit să creştem notorietatea Programului în rândurile beneficiarilor, contribuind astfel la iniţierea unor proiecte cu puternic impact pozitiv pentru cetăţenii din diverse zone ale ţării. Avem în vedere extinderea portofoliului de produse de garantare dedicate dezvoltării economiei rurale, atât prin multiplicarea numărului de proiecte garantate prin emiterea de scrisori de garanţie pentru restituirea avansului în favoarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - AFIR, cât şi prin integrarea unor noi instrumente de garantare dedicate sectorului agricol”, a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM.

De obicei, garanţia FNGCIMM este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator. Instituţia colaborează cu 30 de instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SĂ - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minimum doi ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM are o acoperire teritorială naţională, prin trei sucursale, patru reprezentanţe şi trei filiale. În baza apartenenţei sale la AECM (Asociaţia Europeană a Instituţiilor de Garantare – asociaţie ce reuneşte 48 de fonduri de garantare mutuale, private şi publice, bănci de dezvoltare şi fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum şi din Turcia, Serbia, Bosnia şi Herzegovina, Federaţia Rusă şi Kosovo), FNGCIMM funcţionează după reguli şi principii europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO