Bănci și Asigurări

Foamea de lei creşte: Nouă bănci au luat 7,6 mld. lei de la BNR, la o dobândă de 6%

Foamea de lei creşte: Nouă bănci au luat 7,6 mld. lei de la BNR, la o dobândă de 6%

Autor: Ciprian Botea

13.12.2011, 00:03 1066

BNR a fost prezentă ieri pe piaţa monetară cu o operaţiune repo (furnizare de lichidităţi contra titluri de stat) cu scadenţa la o săptămână şi a împrumutat nouă bănci cu o sumă record de 7,63 miliarde de lei (1,7 mld. euro).

Banca centrală şi-a respectat astfel noul obicei de a veni cu lichiditate pe piaţă în fiecare zi de luni, aceasta fiind a noua săptămână consecutivă în care băncile apelează la finanţarea de la BNR, la o dobândă de 6% pe an.

Băncile nu au mai împrumutat însă o sumă atât de mare din luna februarie 2010 şi aminteşte de operaţiunile din toamna lui 2009, când finanţările acordate de BNR ajungeau şi la 11 miliarde de lei. Săptămâna trecută cinci bănci împrumutaseră numai 2,38 miliarde de lei.

"Tranzacţia repo din această săptămână s-a soldat cu un volum neaşteptat, ceea ce va impacta pozitiv lichiditatea şi va menţine presiunea în jos pe randamente", a comentat un dealer. Cererea de lei creşte puternic în urma intervenţiilor băncii centrale pe piaţa valutară pentru sprijinirea leului care duc la scăderea lichidităţii, iar dealerii au semnalat în ultimele săptămâni că BNR a intervenit aproape constant pentru a tempera creşterea cursului.

Orice vânzare de valută pe piaţa monetară înseamnă presiune pe dobânzile la lei, la care se adaugă şi faptul că Ministerul de Finanţe a încercat în ultimele luni să se împrumute de pe piaţă evitând plata unor dobânzi prea ridicate.

Dobânzile la depozitele interbancare pe termen de o săptămână se situau ieri în intervalul 5,67-6,17% pe an, nivel similar cu cel de vineri. Oficialii BNR au indicat în ultima perioadă că vor oferi suficientă lichiditate prin operaţiuni repo, astfel încât mai ales băncile care au dificultăţi la accesul pe piaţă să se poată finanţa fără probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO