Bănci și Asigurări

Fondul american BlackRock a devenit cel mai mare acţionar al UniCredit

Fondul american BlackRock a devenit cel mai mare...

Autor: Vlad Popescu

16.03.2014, 16:45 793

BlackRock, cel mai mare administrator de active la nivel mondial, a acumulat o participaţie de 5,2% la UniCredit, cea mai mare bancă italiană, devenind cel mai important acţionar al instituţiei, potrivit Bloomberg.

"Băncile italiene reprezintă o bună oportunitate pentru investitorii străini, deoarece au făcut recent curăţenie şi s-au concentrat pe afacerile comerciale, ceea ce le face mai atractive. Având în vedere îmbunătăţirea situaţiei din economie, UniCredit şi alte bănci din ţară par foarte ieftine (se referă la preţul acţiunilor - n.r.)", a eclarat pentru Bloomberg un analist italian.

BlackRock avea la 7 martie o participaţie de peste 5% la UniCredit, potrivit datelor publicate pe site-ul autorităţii italiene de reglementare a pieţei financiare.

Datele actualizate vineri de bancă indică o deţinere de 5,2% pentru grupul american.

Un alt acţionar important al UniCredit, cu 5,1% din acţiuni, este Aabar Investments, fondul suveran al emiratului Abu Dhabi, care a investit al grupul italian în timpul crizei financiare. Alţi acţionari importanţi sunt două fundaţii bancare italiene, care deţin un total de 6% din titluri, şi fondul Pamplona Capital Management, cu 5%.

UniCredit a anunţat marţi o pierdere record de 15 miliarde euro, cauzată de creşterea provizioanelor pentru credite neperformante şi de o amortizare a fondului comercial. Totuşi, acţiunile băncii au crescut în aceeaşi zu cu 6,2%, directorul general Federico Ghizzoni luând măsuri pentru consolidarea situaţiei financiare a grupului înaintea testelor de stres pregătite de Banca Centrală Europeană.

UniCredit este cea mai mare bancă din Europa Centrală şi de Est, cu operaţiuni şi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO