Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare are prea putini bani in cont

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare are prea putini bani in cont

Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor: Mai avem putina valuta in cont din banii incasati din privatizari. Mare parte din acestia au fost transformati in lei, pentru acoperirea golurilor de casa curente, dar ei exista din punct de vedere contabil si pot fi lichidizati prin emiterea de titluri de stat.

16.06.2009, 00:00 121

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va trebui sa aiba acces la incasarile din privatizare in valoare de 11,6 mld. lei (echivalentul a 2,8 mld. euro) care au mai ramas in contul Trezoreriei statului de la BNR pentru a-si suplimenta capacitatea de acoperire a depozitelor din banci, masura fiind inclusa in acordul semnat de autoritati cu FMI.

"Pentru a intari in continuare Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare si pentru a-l alinia celor mai bune practici internationale si cerintelor care trebuie in continuare adoptate in conformitate cu directivele UE, Fondul de Garantare isi va suplimenta finantarea existenta prin accesul la incasarile din privatizare pastrate in contul Trezoreriei de la BNR", se mentioneaza in scrisoarea de intentie semnata de autoritati.
Fondul de Garantare are nevoie de resurse suplimentare in conditiile majorarii plafonului de acoperire a depozitelor persoanelor fizice pana la echivalentul a 50.000 de euro. Acelasi plafon ar urma sa fie introdus din aceasta vara si in cazul depozitelor constituite de persoanele juridice. In contextul crizei, Fondul a devenit un pilon de credibilitate pentru sistemul bancar care are nevoie sa atraga sume cat mai mari de la deponenti.
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a contractat in martie de la banci o linie de credit stand-by de 300 mil. euro. Resursele care se asigura Fondului in 2009 sub forma contributiilor bancilor reprezinta sub 20% din total, restul de peste 80% fiind sub forma liniei de credit.
Sumele in valuta din conturile Trezoreriei provenite din privatizarile din ultimii ani au coborat la sfarsitul anului trecut la zero, dupa ce in perioada 2006-2008 au intrat aproape 2,3 mld. euro si 8,3 mil. dolari, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor pentru ZF.
Cea mai mare parte a incasarilor in valuta a provenit din privatizarea BCR, operatiune in urma careia in conturile statului au intrat in 2006 circa 2,2 mld. de euro. In urmatorii doi ani intrarile in valuta au fost insa mult mai reduse, totalizand doar 45,7 mil. euro.
"Mai avem putina valuta in cont din banii incasati din privatizari. Mare parte din acestia au fost transformati in lei, pentru acoperirea golurilor de casa curente, dar ei exista din punct de vedere contabil si pot fi lichidizati prin emiterea de titluri de stat", a precizat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu Trezoreria.
Pentru reducerea presiunii din ultimele luni asupra Trezoreriei, Dragoi afirma ca incearca lungirea scadentelor la titlurile de stat, deocamdata testand interesul pentru maturitati de trei ani.
"Pentru 10 ani, de exemplu, nu este apetit." Dar ce s-a intamplat de fapt cu miliardele de euro si milioanele de dolari din privatizari?
Valuta a fost folosita de Ministerul Finantelor pentru acoperirea golurilor temporare de casa, fiind vanduta pe piata, iar per total sumele fiind aproximativ la acelasi nivel, insa in lei. Soldul disponibilitatilor in lei trecea la finele lunii decembrie de 11,6 mld. lei, in timp ce in perioada 2006-2008 incasarile in moneda nationala totalizau putin peste 1 mld. lei.
Vanzarile de valuta ale Finantelor au totalizat in 2007 si 2008 circa 2,76 mld. euro si 25 mil. dolari, din care aproximativ 2 mld. euro au fost vandute anul trecut.
"Vanzarile de valuta efectuate in anii 2007- 2008 din disponibilitatile incasate din procesul de privatizare nu reprezinta instrumente de finantare a deficitului bugetar, ci sunt instrumente de echilibrare a soldului contului curent al Trezoreriei Statului - finantare temporara", a explicat Ministerul Finantelor.
Pe baza incasarilor din privatizare, Guvernul a infiintat in decembrie 2006 Fondul National de Dezvoltare pentru finantarea, incepand din 2007, in special a proiectelor de investitii in infrastructura.
Banii au fost insa folositi in cea mai mare parte pentru acoperirea golurilor temporare din conturile Trezoreriei in anii trecuti, cand Finantele preferau sa foloseasca aceasta resursa in loc sa emita titluri de stat la dobanzi considerate prea mari, asa ca nu s-au prea vazut in proiecte de infrastructura.
"Din pacate banii din privatizari nu au au fost utilizati pentru infrastructura, asa cum erau in cea mai mare parte programati, si in plus au fost cheltuiti la un moment in care conditiile din pietele financiare erau chiar favorabile si se putea atrage finantare din pietele financiare atat locale, cat si externe, la costuri rezonabile", a comentat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Banii ar fi fost foarte utili in ultimele luni, in conditiile in care conditiile din pietele financiare au fost foarte dificile, iar presiunea pe finantarea bugetului a fost foarte mare.
Economia Romaniei are nevoie de un imbold din partea investitiilor publice, pe fondul incetinirii induse de conjunctura externa, si ar fi fost bine sa avem rezerve bugetare.
La randul sau, Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica, sustine ca finantarea cheltuielilor guvernamentale curente cu banii obtinuti din privatizari "este o greseala deoarece astfel se distruge valoare in economie si se adancesc dezechilibrele fiscale in viitor".
"In principiu, sumele incasate din privatizari ar trebui cheltuite tot in investitii de capital. Astfel s-ar atinge trei obiective. In primul rand randamentul activelor vandute de catre stat s-ar imbunatati, generand astfel o crestere a valorii adaugate in economie. In al doilea rand ar stimula competitia in acele sectoare. Si, in fine, sumele obtinute ar putea fi investite oportun, in echipamente sau infrastructura", a explicat Lungu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO