Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare ne pregăteşte ceva. Ar putea exista şi alţi acţionari la banca-punte

Fondul de Garantare ar accepta şi alţi acţionari la banca-punte

Eugen Dijmărescu, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare

08.12.2011, 00:06 736

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va fi unicul acţionar al unei viitoare bănci-punte care va fi constituită în cazul intrării unei bănci sistemice în dificultate, conform proiectului de act normativ promovat de Ministerul Finanţelor, însă nu este exclusă şi existenţa altor acţionari, spune Eugen Dijmărescu, directorul general al fondului.

"Fondul este unicul acţionar din perspectiva din care nu există deocamdată alt acţionar să o preia. Banii sunt bine-veniţi de oriunde. Posibilitatea preluării unei băncii este la fel de deschisă pentru orice participant la piaţă. Pentru Fondul de Garantare ar fi ideal să fie numai «alţi acţionari»", a spus fostul viceguvernator al BNR.

Dijmărescu a amintit că obiectivul principal al Fondului este cel legat de despăgubirea deponenţilor.

De altfel, Banca Centrală Europeană a şi recomandat Băncii Naţionale ca resursele Fondului să nu fie afectate de capitalizarea băncii-punte, sugerând ca finanţarea unei bănci-punte să intre de fapt în sarcina unei alte structuri denumită Fondul de Restructurare Bancară.

FGDB, entitatea care trebuie să despăgubească deponenţii unei bănci care a intrat în faliment până la suma maximă de 100.000 de euro/deponent, a fost înfiinţat în 1996. De-a lungul timpului a despăgubit deponenţi ai unor bănci precum Bankcoop, Banca Internaţională a Religiilor, Banca Turco-Română, Banca Română de Scont sau Banca Columna.

Banca-punte este o componentă majoră a mecanismului pe care autorităţile încearcă să-l construiască pentru a putea prelua practic peste noapte controlul asupra unei bănci care ajunge în dificultate şi nu mai poate fi susţinută de banca-mamă. În unele ţări, opţiunea de creare a unei bănci-punte este rezervată doar băncilor de importanţă sistemică. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a precizat că şi în România înfiinţarea unei bănci-punte sau intrarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare în acţionariatul unei bănci cu probleme va fi aplicabilă numai pentru instituţiile de credit care prezintă risc pentru stabilitatea financiară. Potrivit Mediafax, oficialul BNR a evitat să detalieze criteriile prin care o bancă în situaţie dificilă va fi inclusă în categoria de risc sistemic, arătând doar că la nivelul BNR există aprecieri şi criterii de determinare.

Fondul de Garantare administrează resurse de 2,3 mld. lei (450 mil. euro), din care aproximativ 40% nu provin din cotizaţiile băncilor, ci reprezintă efectul plasamentelor în piaţă.

Dijmărescu spune că instituţia urmăreşte o structură echilibrată a plasamentelor între titluri de stat şi plasamente la bănci. Depozitele care intră în schema de compensare totalizează 138,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO