Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare spune că e gata să dea garanţii prin programul „Kogălniceanu”

Autor: Claudia Medrega

05.03.2012, 00:00 278

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a stabilit procedurile interne pentru a putea acorda garanţii firmelor care accesează linii de finanţate prin programul "Mihail Kogălniceanu". Garanţia în numele şi în contul statului se acordă la cererea băncii, după aprobarea liniei de credit dacă beneficiarul nu dispune de garanţii suficiente, potrivit informaţiilor transmise de Fond.

IMM-urile au la dispoziţie pentru anul 2012 un plafon de garantare de 1,2 mld. lei pentru credite prin programul guvernamental. Valoarea garanţiei este de maximum 80%, dar nu mai mult de 100.000 lei, din valoarea liniei de credit. Prin acest program IMM-urile pot accesa o linie de credit în valoare maximă de 125.000 lei pe an cu o dobândă subvenţionată de stat în proporţie de 70%, dar nu mai mult de echivalentul a 6,5% pe an.

Valoarea creditului nu poate depăşi jumătate din cifra de afaceri a firmei din ultimele 12 luni, iar în cazul în care societatea mai are un credit, facilitatea va fi de doar 30% din rulajul din ultimul an. Numărul estimat de beneficiari de credite în cadrul programului în perioada 2012-2013 este de 24.000 de firme. Anul trecut, într-un interval de patru luni, numai 220 de firme au luat credite prin acest program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO