Bănci și Asigurări

Fondul de pensii facultative AZT Moderato intra primul la Bursa

30.10.2007, 15:46 66

Fondul de pensii private facultative (pilonul III) AZT Moderato, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, este primul care va trebui sa aplice structura portofoliului-tinta, adica sa cumpere actiuni listate la Bursa, obligatiuni, titluri de stat si depozite bancare.
AZT Moderato este primul dintre cele 7 fonduri de pensii facultative active pe piata care a depasit pragul de un milion de lei in active nete si este astfel obligat de lege sa aplice structura portofoliului-tinta prevazut in prospectul de emisiune al fondului.
La data de 19 octombrie, fondul avea active nete de 1,2 milioane de lei, cu 23% mai mult decat in urma cu o saptamana. "Conform legislatiei in vigoare, avem cel mult 90 de zile pentru a ne conforma si a aplica portofoliul-tinta din prospect, de la data depasirii primului milion de lei in active nete", a declarat pentru ZF Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private.
Alinierea acestui volum mic de active la structura portofoliului-tinta nu va fi insa o sarcina usoara, spune el.
Cu active de putin peste un milion de lei, fondul de pensii facultative trebuie sa cumpere actiuni listate, obligatiuni, titluri de stat si alte instrumente asemanatoare si sa respecte in acelasi timp si limitele impuse de legislatie pentru a nu avea o expunere prea mare pe un instrument financiar sau un anumit emitent.
In prezent, banii fondului sunt tinuti exclusiv in depozite bancare, dar portofoliul va incepe sa se diversifice curand.
Pentru a facilita plasamentele, Dorin Boboc spune ca alinierea la portofoliul-tinta va fi facuta cat mai tarziu, imediat inainte de data-limita prevazuta de legislatie.
La data de 19 octombrie, celelalte 6 fonduri de pensii facultative de pe piata cumulau active de aproape 1,4 mil. lei.
Numarul total al contributorilor la pensiile private facultative era la acel moment de 18.475, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numarul total de clienti este insa de peste 26.000, conform oficialilor Comisiei.
Diferenta intre numarul total de contracte de pensii facultative si numarul de contributori este data de clientii care au semnat contractul de pensie facultativa dar care nu au apucat inca sa vireze prima contributie.
AZT Moderato este deocamdata cel mai mare fond de pensii facultative de pe piata, cu 7.574 de contributori. Celalalt fond administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, AZT Vivace, a adunat aproape 2.600 de contributori si active de 262.000 de lei. Allianz este in prezent lider pe piata in formare a pensiilor facultative, fiind urmat de ING Asigurari de Viata, Aviva, BCR Asigurari de Viata si OTP Garancia.
Saptamana trecuta a marcat intrarea in activitate si a fondului OTP Strateg, administrat de OTP Garancia, care a colectat primele contributii.
Numarul fondurilor de pensii facultative se va dubla anul viitor, adica va depasi 14, conform declaratiilor recente ale companiilor de administrare prezente sau interesate de aceasta piata, confirmate de estimarile lui Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO