• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Bănci și Asigurări

Fondul European de Investiţii şi UniCredit au majorat la 1 miliard de euro fondul de garantare InnovFin pentru IMM-uri

Fondul European de Investiţii şi UniCredit au majorat la 1 miliard de euro fondul de garantare InnovFin pentru IMM-uri

Autor: Teona Tomoiaga

15.01.2020, 13:35 99

În baza noului acord, UniCredit va putea acorda finanţare suplimentară în valoare de 500 milioane de euro, prin intermediul celor nouă bănci şi şase entităţi de leasing ale sale din Europa Centrală şi de Est, către companii din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Astfel, IMM-urile şi companiile cu capitalizare medie din aceste ţări vor avea acces în total la 1 miliard de euro, prin intermediul reţelei extinse a UniCredit din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Tranzacţia beneficiază de sprijin din partea programului Horizon 2020, a Programului Cadru al UE pentru Cercetare şi Inovaţie şi a Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS), care sunt componentele majore ale Planului de Investiţii pentru Europa.

Băncile din Bosnia şi Herţegovina şi respectiv Serbia, precum şi compania de leasing din Serbia vor beneficia de sprijin sub forma unei garanţii acordate de FEI şi susţinute de programul Horizon 2020. În acelaşi timp, acordurile de garantare cu băncile şi companiile de leasing din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Slovenia vor fi susţinute de FEIS, pilonul financiar al Planului de Investiţii pentru Europa.

“Această a doua majorare a tranzacţiei umbrelă cu UniCredit dovedeşte cooperarea de succes dintre FEI şi UniCredit. Pe mai departe, sperăm ca prin valorificarea relaţiei noastre să dezvoltăm împreună modalităţi eficiente de sprijinire a celor care au nevoie, pentru a ne atinge astfel obiectivele politice. Acest lucru este cu atât mai important când abordăm lacunele de pe pieţele din regiunea CEE”, a declarat Lilyana Pavlova, vicepreşedintele BEI, citată în comunicat.

FEI proiectează şi dezvoltă capital de risc şi dezvoltare, garanţii şi instrumente de microfinanţare, care se adresează acestui segment de piaţă.

UniCredit Bank este o bancă comercială pan-europeană.

Fondul de Garantare InnovFin pentru IMM-uri a fost creat în cadrul iniţiativei ”Finanţare InnovFin pentru Inovatori a UE”, sprijinită prin program Horizon 2020. Facilitarea acordă garanţii şi contra-garanţii pentru finanţări cu valoare între 25 de mii de euro şi 7,5 milioane de euro în scopul de a facilita accesul la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi mid-caps (până la 499 angajaţi). Facilitarea este administrată de FEI şi este acordată prin intermediari financiari – bănci şi alte instituţii financiare – din statele membre ale UE şi tările asociate. Prin această facilitate, intermediarii financiari sunt garantaţi parţial de FEI pentru pierderile generate de finanţarea acordată în cadrul acestei facilităţi.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466