Bănci și Asigurări

Fondul de investiţii în energie kazah-român, controlat de KMG International şi statul român, a contractat o finanţare de 119 mil. lei de la OTP Bank pentru extinderea reţelei de benzinării Rompetrol cu 23 de unităţi

Fondul de investiţii în energie kazah-român, controlat...

Autor: Cristina Bellu

13.07.2022, 13:57 188

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), deţinut de KMG International şi statul român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – SAPE, a contractat un credit de 119 milioane lei (aprox. 24,7 milioane dolari) de la OTP Bank România.

Finanţarea are o maturitate de 8 ani şi este destinată dezvoltării a 23 de noi benzinării Rompetrol, care vor comercializa exclusiv gama de carburanţi auto produşi de rafinăria Petromidia Năvodari.

„Este un proiect de investiţii cu o dimensiune care ne oferă oportunitatea să contribuim la dezvoltarea unui sector de importanţă naţională şi a reţelei locale de staţii la un nou standard”, spune Roxana Hidan, Director General Adjunct, Coordonator al Diviziei de Afaceri, OTP Bank România.

FIEKR operează în prezent o reţea locală de 40 de benzinării pe care vrea s-o extindă cu 44 de noi unităţi în următorii cinci ani.

Cele 84 benzinării ale Fondului în România vor contribui la crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuţie, construcţie) şi peste 1.200 parteneri comerciali, arată datele transmise de cele două instituţii.

OTP Bank România a participat recent, în calitate de bancă co-finanţatoare, la acordarea unui credit sindicalizat în valoare de 83 de milioane de euro pentru un alt proiect important al FIEKR - construcţia unei noii centrale de cogenerare pe platforma Petromidia Năvodari. Finanţarea acordată compania Rompetrol Energy (vehiculul investiţional al Fondului pentru acest proiect) reprezintă circa 65% din valoarea necesară realizării investiţiei, care este estimată la 148 milioane dolari.

Termenul estimat pentru punerea în funcţiune a centralei de cogenerare este finele lunii iulie 2023.

Înfiinţat în octombrie 2018, FIEKR este deţinut de KMG International şi Statul Român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – SAPE, obiectivul principal şi strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În acelaşi timp, cei doi acţionari – KMGI şi Statul Român, se regăsesc şi în cadrul companiilor Uzina Termoelectrică Midia şi Rompetrol Rafinare – operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, unicul producător de polimeri din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO