Bănci și Asigurări

Fondul Monetar European: România încearcă să se pună la adăpost pentru atunci când va veni criza

Siegfried Mureşan, iniţiatorul amendamentului care permite aderarea la FME a statelor din afara zonei euro

Siegfried Mureşan, iniţiatorul amendamentului care permite aderarea la FME a statelor din afara zonei euro

Autor: Răzvan Botea

22.02.2019, 00:05 1809

România va face parte din Fondul Monetar European (FME), un fond care va acorda împrumuturi de urgenţă statelor membre ale UE în caz de criză chiar dacă nu sunt în zona euro. Parlamentul European a adoptat miercuri raportul preliminar privind înfiinţarea Fondului Monetar European, care cuprinde şi un amendament prin care la FME să poată participa şi statele membre ale Uniunii Europene care încă nu fac parte din zona euro.

„La momentul la care Comisia Europeană a adus în discuţie crearea, acesta era gândit în primul rând pentru state din zona euro, iar eu am făcut un amendament care permite aderarea la Fondul Monetar European a statelor din afara zonei euro, care au în tratatul de aderare obligaţia de aderare la zona euro, exact cum este şi în cazul României. Vreau să dăm acces României la acest fond pentru că, în primul rând, este o garanţie foarte puternică de la nivel european că, dacă în România va fi o situaţie de criză, vom fi ajutaţi“, a declarat pentru ZF europarla­men­tarul român Siegfried Mureşan, iniţia­torul amenda­men­tului care per­mite aderarea la FME a statelor din afara zonei euro.

Rolul FME este de a aproba împru­muturi de urgenţă, dar, în schimb, statele trebuie să adopte pro­grame de reformă economică pentru a evita intrarea în criză şi pentru a reveni la creşterea economică.

„Diferenţa dintre acest fond european şi alte mecanisme este că accesul va fi condiţionat de respec­tarea regulilor economice şi mai ales de respectarea celor de deficit. În plus, acest fond monetar se va supune şi controlului democratic al Parlamentului European. Partici­parea la acest fond va ajuta România să respecte normele europene pri­vind politicile fiscale. Condiţio­na­litatea din cadrul FME face foarte puţin probabilă încălcarea acestor re­guli, de aceea este o garanţie supli­men­tară că guvernele României vor res­pecta normele europene în ma­terie de deficit“, a mai spus Mureşan.

Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare au adoptat, miercuri, raportul preli­minar al Parlamentului European privind înfiinţarea Fondului Monetar European, cu rolul de a proteja Uniunea Europeană de o eventuală criză economică şi financiară.

„Criza financiară şi economică globală care a lovit state din zona euro şi din afara zonei euro în cadrul UE ne-a arătat că, pentru a minimiza efectul crizelor economice asupra statelor membre , avem nevoie de crearea unui fond anti-criză, prin care să fie ajutate ţări europene în situaţii de criză. În mod intempestiv, în mijlocul crizei economice din anul 2010, a fost infiinţat un fond, însă acum avem în vedere crearea unui adevărat Fond Monetar European, suficient capitalizat, cu prerogative inclusiv pe partea de prevenţie a intrării statelor membre în situaţii de criză“, a mai spus eurodeputatul.

Mureşan este raportor al Grupului PPE pe raportul preliminar al Parlamentului European privind înfiinţarea FME. Acesta mai spune că participarea la FME este un pas suplimentar de continuare a integrării economiei României în UE, de apropiere de zona euro, de întărire a convergenţei, toate aceste lucruri fiiind efecte pozitive pentru economia României.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO