Bănci și Asigurări

Fondul Naţional de Dezvoltare, primii paşi: Ministerul Finanţelor împrumută Comisia de Prognoză cu 300 milioane lei pentru înfiinţarea controversatului fond suveran

Fondul Naţional de Dezvoltare, primii paşi: Ministerul...

Autor: Iulian Anghel

25.04.2019, 00:05 274

Ministerul Finanţelor urmează să acorde, din disponibilităţile contului curent general al trezoreriei statului, un împrumut de 300 de milioane de lei Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP) în scopul constituirii sumelor necesare funcţionării Fondului de Dezvoltare şi Investiţii.

Finanţele au repus în discuţie ieri proiectul de înfiinţare a FDI scoţând din lista iniţială de 28 de companii partici­pante la Fond Im­primeria Naţională.

Potrivit actelor normative de înfiinţare a Fondului de Dezvoltare şi Investiţii (s-a renunţat între timp la particula „suveran“), capitalul social iniţial, subscris, al FDI are o valoare de 19 miliarde de lei, din care aportul în numerar de 9 miliarde lei, iar aportul în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deţinute de stat la 28 de companii, de 10 miliarde de lei, stabilită la valoarea nominală a acţiunilor aportate. Capitalul social iniţial al FDI se împarte într-un număr de 1,47 miliarde de acţiuni nominative cu valoare nominală de 13 lei per acţiune. Pachetele de acţiuni aduse aport la capitalul social al FDI vor fi transferate din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FDI, acesta putând dispune liber de respectivele acţiuni, în calitate de bunuri proprii, în condiţiile legii.

Pentru demararea proiectului, Finanţele împrumută CNSP cu 300 mil. lei.

Rambursarea împru­mu­tului se efectuează integral de Comisia Naţio­nală de Strategie şi Prog­noză. Dobânda de 1% pe an se calculează pe fiecare an calendaristic, la sol­dul împrumutului, înce­pând cu data tragerii şi este plătită de CNSP, din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul instituţiei.

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost înfiinţat prin OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi pro­ro­garea unor termene.

Confom acestei Ordonanţe, sursa de finanţare a Fon­­dului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilităţile con­tului curent general al Trezoreriei Statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO