Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii au câştigat de la lansare dublu faţă de inflaţie

Fondurile de pensii au câştigat de la lansare dublu faţă de inflaţie

Autor: Ciprian Botea

12.01.2012, 00:05 606

Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au obţinut de la lansare, adică în luna mai 2008, până în prezent un randament mediu de 11,7% pe an, dublu faţă de inflaţia anualizată de 5,7% din această perioadă, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

Astfel, fondurile de pensii, care administrează active de aproape 1,5 mld. euro pentru 5,5 milioane de participanţi, au obţinut în cei trei ani şi jumătate un profit de 730 de milioane de lei (170 mil. euro la cursul actual).
Performanţa fondurilor de pensii se datorează însă randamentelor mari obţinute în 2009 şi 2010, având în vedere că scăderea de anul trecut a burselor a afectat puternic profitul pe 2011. De exemplu, randamentul mediu a fost de numai 3,1% anul trecut, fiind egal cu rata inflaţiei.
"Având în vedere profilul tradiţional de investitori pe termen lung al tuturor fondurilor de pensii din întreaga lume, doar o analiză a rezultatelor pe termen lung poate reda o ima­gine corectă asupra performanţelor sistemului", afirmă reprezentanţii APAPR.
Ei spun că scăderea de anul acesta a burselor, care a afectat puternic rezultatele fondurilor, a reprezentat şi o oportunitate pentru acestea, în condiţiile în care au putut acumula acţiuni la preţuri mai reduse, urmând să beneficieze de creşterea viitoare a pieţelor bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO