Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii obligatorii au câştigat 106 mil. euro anul trecut

Fondurile de pensii obligatorii au câştigat 106 mil. euro anul trecut

Autor: Ciprian Botea

28.04.2011, 23:51 186

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) auînregistrat anul trecut un profit cumulat de 448 milioane lei(circa 106 mil. euro), în creştere cu 60% faţă de 2009, potrivitdatelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România(APAPR).

Toate cele nouă fonduri de pensii obligatorii, care auîmpreună peste 5 milioane de participanţi, au raportat un rezultatpozitiv. Cel mai mare profit a fost înregistrat de ING (171 mil.lei), urmat de Allianz-Ţiriac, cu 102 mil. lei. Cele două fonduriadministrează şi cel mai mare număr de active, având o cotă depiaţă cumulată de peste 60%.

"Profiturile fondurilor de pensii reprezintă câştigurile netedin investiţiile financiare realizate şi aparţin celor peste cincimilioane de contributori la sistemul de pensii private", potrivitreprezentanţilor APAPR.

Administratorii fondurilor nu participă la profitul obţinut dininvestiţii, singura sursă de venit a acestora fiind comisionul deadministrare de 2,5% din valoarea contribuţiilor lunare. Activeleşi pasivele fondurilor de pensii sunt gestionate separat de celeale administratorilor.

Pe locul trei după profitul obţinut s-a clasat fonduladministrat de Generali, singurul fond cu grad de risc ridicat, cuun câştig de 33,3 milioane lei, cu 48% mai mare decât în 2009.Următoarele două poziţii sunt ocupate de Alico (30 mil. lei) şiAviva (23,8 mil. lei).

În paralel, fondurile de pensii facultative (pilonul III) auobţinut în 2010 un profit cu­mulat de 25,7 milioane lei (6,1 mil.euro), în creştere cu 26% faţă de anul anterior. Fondurilefacultative administrează însă active de doar 88 mil. euro, de 13ori mai mici decât activele totale de pe pilonul II.

Cele două fonduri facultative administrate de ING au avut uncâştiguri de 7,5 şi respectiv 4 milioane lei. Allianz-Ţiriacadministrează, de asemenea, două fonduri de pensii facultative, carau avut profituri de 4,8 şi respectiv 2 milioane lei. Fondul depensii facultative al BCR a câştigat 4 milioane lei anultrecut.

Profitul cumulat al tuturor fondurilor de pensii, obligatoriisau facultative, a fost astfel de 474 milioane lei (circa 113 mil.euro), avansul faţă de anul anterior fiind de 58%. Activele tuturorfondurilor au crescut însă cu 80% anul trecut, ajungând la 4,66miliarde lei în decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO