Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii pot renunţa la participanţii care nu au niciun ban în cont după trei ani

Autor: Ciprian Botea

19.10.2011, 00:00 144

Salariaţii care nu au niciun leu în contul de pensie privată obligatorie (pilonull II) la trei ani după înscrierea la un fond de pensii îşi vor pierde calitatea de participant, au decis reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Circa 240.000 de participanţi nu aveau niciun ban în contul de pensie privată obligatorie la sfârşitul lunii septembrie, reprezentând 4,6% din numărul total al participanţilor.

Sistemul de pensii private obligatorii a fost lansat cu mai mult de trei ani în urmă, în luna mai a anului 2008, dar administratorii de fonduri nu aveau până acum o pârghie legală pentru a scoate din evidenţele lor participanţii fără cotizaţii.

Participantul poate fi scos din evidenţele fondului şi dacă agentul de vânzari l-a înscris în registru fără să obţină acordul acestuia, iar situaţia a fost reclamată ulterior administratorului fondului. Noile prevederi vor intra în vigoare la începutul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO