Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private au plătit în ultimii 14 ani peste 1 mld. lei către 115.000 de beneficiari, 60% din sumă provenind din Pilonul II

Fondurile de pensii private au plătit în ultimii 14 ani...

Autor: Roxana Rosu

18.11.2021, 09:20 223

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat plăţi în valoare de peste 1 miliard de lei (200 mil. euro) către aproape 115.000 de participanţi şi moştenitori, de la infiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021, potrivit statisticilor APAPR şi ASF.

Cea mai mare parte din sumă a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii (605 mil. lei), iar restul de fondurile de pensii private facultative (397 mil. lei). Numărul plăţilor efectuate este doar uşor diferit: 59.000 la Pilonul II, faţă de 55.000 la Pilonul III.

„Depăşirea unui volum de plăţi de 1 miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveştii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăţilor făcute şi ritmul în creştere al acestora pe măsură ce populaţia inaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcţional, a lichidităţtii fondurilor şi al performanţei investiţionale avute de la infiinţare”, a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

Potrivit legislaţiei, participanţii sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub forma de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani.

Conform Codului fiscal, singura sarcina fiscală asupra veniturilor incasate în urma participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o bază neimpozabilă de 2.000 lei lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

„Suma de un miliard de lei platita deja de fondurile Pilon II si Pilon III marcheaza tranzitia sistemului de pensii private catre etapa de maturizare. Bineinteles, tranzitia va fi completa odata cu definitivarea cadrului pentru aplicarea legii de plata, unde mizam pe sustinerea tuturor autoritatilor implicate. Prin platile realizate, in volume din ce in ce mai semnificative, sistemul isi pune in aplicare misiunea sociala, oferind romanilor o sursa suplimentara de venit in momentul iesirii la pensie”, a declarat Andreea Pipernea, Vicepresedintele APAPR.

Fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plăţi în cazul decesului participantului (pentru moştenitori), invaliditate sau pensionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO