Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private au vandut actiuni si au cumparat obligatiuni in august

Fondurile de pensii private au vandut actiuni si au cumparat obligatiuni in august

Click pentru imaginea intreaga

15.09.2008, 22:51 14

Fondurile de pensii private, atat cele obligatorii (pilonul II), cat si cele facultative (pilonul III), si-au redus expunerea pe actiuni in luna august si au cumparat mai multe obligatiuni, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Fondurile de pensii obligatorii, cu investitii totale in valoare de 395,2 milioane de lei (111,9 milioane de euro) la sfarsitul lunii august, au redus ponderea actiunilor de la 5,66% in luna iulie la 4,23% luna trecuta, pe fondul turbulentelor de la Bursa.

In schimb, fondurile au mizat mai mult pe investitii in instrumente cu venit fix.

Ponderea plasamentelor in obligatiuni de stat si municipale a urcat de la 58,89% in iulie pana la 60% in august, iar cea a investitiilor in obligatiuni corporatiste de la 12,77% pana la 17,15%.

Luna trecuta fondurile au continuat sa isi mute banii din banci, ponderea investitiilor bancare fiind in scadere, de la 22,37% la 18,22%, arata datele Comisiei de Pensii Private. In aceeasi perioada, investitiile in fonduri mutuale au fost de 0,41% din total, fata de 0,32% in luna anterioara. Cel mai mare fond de pensii obligatorii din piata, ING, a plasat circa 67% din banii clientilor in obligatiuni de stat si municipale.

Numarul doi de pe aceasta piata, fondul administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, a investit in aceste instrumente aproape 49% din bani.

In ceea ce priveste fondurile de pensii facultative, acestea si-au redus in august expunerea pe actiuni cu circa un punct, pana la 6,92%.

Aceste fonduri continua sa mizeze pe obligatiunile de stat si municipale, ponderea investitiilor in aceste instrumente fiind de 70,77%, fata de 71,39% in luna iulie.

Luna trecuta, fondurile aproape si-au dublat ponderea plasamentelor in obligatiuni corporative, pana la 11,08%, dar au scazut ponderea depozitelor bancare de la 13,5% pana la 10,11%.

Ponderea investitiilor in fonduri mutuale aproape s-a dublat, ajungand la 1,12%. Fondurile de pensii facultative aveau investite 53,5 milioane de lei (15,1 milioane de euro) la sfarsitul lunii august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO