Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private obligatorii aveau la finele lunii noiembrie active totale de 48,1 miliarde lei, o creştere anuală de 23%

Fondurile de pensii private obligatorii aveau la finele...

Autor: Roxana Rosu

07.01.2019, 14:50 784

Fondurile de pensii private obligatorii aveau la finele lunii noiembrie 2018 active totale de 48,1 miliarde lei, în creştere cu 23% faţă de perioada similară din 2017 (39 mld.lei), potrivit datelor anunţate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cea mai mare cotă de piaţă este deţinută de NN, de 35,6%, urmat de AZT Viitorul TĂu, cu 21,6%, şi Metropolitan Life, cu 14%.

În total, cele şapte fonduri aveau 7,2 milioane de participanţi, dintre care 1,9 milioane la NN, respectiv o cotă de piaţă de 27%, 1,5 milioane la AZT Viitorul Tău (21,4%) şi circa un milion de persoane la Metropolitan Life (13,9%). La începtului anului 2018, fondurile aveau 7 milioane de participanţi.

Cea mai mare pondere în active este deţinută de titlurile de stat, de 62,6% (30,2 miliarde de lei), urmate de acţiuni, cu 19,3% (9,3 mld.lei) şi depozite bancare, cu o pondere de 7,8% (3,7 mld.lei).  Alte zone de interes pentru fonduri sunt obligaţiunile, fondurile mutuale şi alte instrumente de piaţă.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni era la finele lunii noiembrie de 4,2%.

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă publicată pe 18 decembrie de Ministerul Finanţelor, acţionarii celor şapte administratori de pensii private Pilon II din România sunt obligaţi să efectueze infuzii de capital de 3,7 miliarde de lei (800 mil. euro). Suma suplimentară pe care ar trebui să o aducă acţionarii a fost calculată de Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociaţiei Pentru Pensiile Administrate Private -APAPR. În prezent capitalul social al celor şapte administratori este de circa 341 mil. lei, ceea ce înseamnă că acţionarii trebuie să realizeze infuzii de 10 ori mai mari.

De asemenea, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat în decembrie 2018 că participanţii la un fond de pensii se pot retrage, dacă doresc acest lucru, în baza unei cereri individuale, însă activele pot fi retrase fără comision doar după 5 ani de participare. Dacă solicitantul doreşte retragerea activelor în mai puţin de 5 ani, atunci va plăti un comision de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO