Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii si-au crescut expunerea pe actiuni cu 10 mil. euro

Fondurile de pensii si-au crescut expunerea pe actiuni cu 10 mil. euro
18.10.2009, 23:10 27

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) continua samizeze pe cresterea bursei si isi cresc in fiecare lunainvestitiile in actiuni listate, la sfarsitul lui septembrie sumaplasata in aceste instrumente fiind de 155 mil. lei (37 mil. euro),cu 10 mil. euro peste nivelul din august.

Cele mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Sistemuluide Pensii Private (CSSPP) arata ca in septembrie pondereaactiunilor in totalul investitiilor fondurilor era de 7,7%, fata de6,1% in luna anterioara.

"A fost un raliu al bursei pe care l-am anticipat, dar nu credca va mai continua in perioada urmatoare. Colegii mei (altiadministratori de fonduri - n.r.) considera ca acum este o perioadabuna pentru acumulare, dar eu nu cred acest lucru, pentru ca nu vadvesti bune pentru economie in perioada urmatoare, care sa duca lacresterea bursei. Din punct de vedere macroeconomic, lucrurile nuse vor imbunatati in scurt timp", spune Dorin Boboc, directorul deinvestitii al Allianz-Tiriac Pensii, care administreaza al doileafond de pensii private obligatorii ca marime, cu peste 1,2 milioanede participanti.

Fondurile care inregistreaza cele mai mari ponderi aleplasamentelor in actiuni sunt ING (12,4%), Generali (6,3%), AIG(6,2%), Prima Pensie (6%) si Allianz-Tiriac (5,7%).

Ponderea actiunilor s-a triplat in saseluni

Ponderea actiunilor in totalul investitiilor realizate defondurile de pensii obligatorii s-a triplat in ultimele sase luni,avand in vedere ca la sfarsitul lunii aprilie aceasta era de2,5%.

Cea mai mare parte din sumele primite in administrare de catrefonduri insa continua sa fie plasate in instrumente foartesigure.

"Si in cursul trimestrului III activele fondurilor de pensiiadministrate privat au fost investite preponderent in active cugrad scazut de risc: titluri de stat si obligatiuni aleorganismelor straine neguvernamentale", afirma oficialii CSSPP.

Astfel, la sfarsitul lunii septembrie titlurile de statreprezentau 63,7% din totalul activelor fondurilor de pensii, fatade 58,3% in luna anterioara. Obligatiunile organismelor straineneguvernamentale reprezentau 4,7%, in scadere fata de august, candponderea era de aproape 6,2%. Fondurile mai investesc inobligatiuni municipale (1,85%), obligatiuni corporative (17,4%) sidepozite bancare (5,18%).

Pe piata locala activeaza 12 fonduri de pensii privateobligatorii, cu active de aproape 2 miliarde de lei (475 demilioane de euro) la sfarsitul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO