Bănci și Asigurări

Fostul director CEC Bank Vâlcea, trimis în judecată după ce în 2007 a dobândit imobilul instituţiei

Fostul director CEC Bank Vâlcea, trimis în judecată...

Autor: Departamentul Eveniment

06.12.2012, 19:54 1080

Fostul director CEC Bank Râmnicu Vâlcea, Dorin Dobrişan, a fost deferit justiţiei după ce în 2007 a dobândit imobilul instituţiei pe care a condus-o, în urma unei licitaţii trucate, casa fiind vândută cu 804.000 de euro.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Dorin Dobrişan - director al CEC BANK - Sucursala Râmnicu Vâlcea (la data comiterii faptelor), pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale şi conflict de interese, Ovidiu Eugen Ciogescu - administrator al SC ELECTROVÂLCEA SRL Râmnicu Vâlcea şi Mariana Ciogescu, soţia lui Ovidiu Eugen Ciogescu, pentru complicitate la infracţiunea de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Potrivit DNA, în cursul lunii noiembrie 2007, inculpatul Dorin Dobrişan, în calitate de director al CEC BANK – Sucursala Rm. Vâlcea, în scopul de a dobândi pentru sine sediul vechi al instituţiei pe care o conducea, a organizat vânzarea prin licitaţie publică a acestui imobil şi s-a desemnat preşedinte al Comisiei de licitaţie.

În 28 noiembrie 2007, cu ocazia desfăşurării acestei licitaţii, imobilul a fost adjudecat în favoarea SC ELECTROVÂLCEA SRL, reprezentată de Ovidiu Eugen Ciogescu. Această licitaţie a fost trucată deoarece toate persoanele fizice şi juridice participante (SC ELECTROVÂLCEA SRL, Marian Ciogescu, în nume personal şi o altă societate comercială) au licitat în mod formal, deoarece înţelegerea era ca beneficiarul final să fie Dobrişan.

Imobilul a fost vândut către SC ELECTROVÂLCEA cu suma de 804.000 de euro (2.883.546 lei), iar contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat, din partea CEC BANK - Sucursala Rm. Vâlcea de către Dorin Dobrişan.

În realitate, Dobrişan a devenit proprietarul de fapt al acestui imobil şi a procedat la cumpărarea prin interpuşi (SC ELECTROVÂLCEA SRL) pentru că, având în vedere funcţia sa, se afla într-o situaţie de incompatibilitate, deoarece cumpărarea acestui imobil îi era interzisă prin normele interne ale băncii şi prin Legea 161/2003 privind incompatibilităţile.

De asemenea, deşi în mod formal preţul a fost plătit de cumpărător, banii au provenit de la inculpatul Dorin Dobrişan care a asigurat întreaga sumă prin contractarea unor credite, în nume propriu, de la unitatea bancară pe care o conducea sau prin acordarea de credite în mod preferenţial inculpatului Ovidiu Eugen Ciogescu sau numitului Bododea Constantin. În plus, după achiziţionarea imobilului, inculpatul Dorin Dobrişan s-a comportat ca un adevărat proprietar, cu toate atribuţiile ce decurg din această calitate.

De altfel, pentru acordarea acestor credite, inculpaţii Dorin Dobrişan şi Ovidiu Eugen Ciogescu şi Constantin Bododea au fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA în cursul lunii octombrie 2010.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra imobilului menţionat.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Piteşti.

Dobrişan Dorin a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA pentru alte fapte comise în calitate de director al CEC BANK Râmnicu Vâlcea. De asemenea, Ovidiu Eugen Ciogescu a mai fost trimis în judecată în calitate de administrator al SC ELECTROVÂLCEA SRL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO