Bănci și Asigurări

Fostul şef al Omniasig şi fiul lui Dan Adamescu, cooptaţi în Consiliul de Administraţie al PAID

Fostul şef al Omniasig şi fiul lui Dan Adamescu, cooptaţi în Consiliul de Administraţie al PAID

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache

23.02.2012, 15:45 688

Acţionarii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezatrelor Naturale (PAID) au decis, marţi, cooptarea fostului şef al Omniasig Constantin Toma şi a lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, ca administratori în societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe.

Posturile erau vacante după ce reprezentanţii societăţilor Platinum şi Astra au demisionat la finele anului trecut din Consiliul de Administraţie al PAID.

Toma a condus timp de 15 ani Omniasig şi s-a retras de la conducerea companiei în iunie 2011 pentru a se ocupa de propria afacere în industria asigurărilor - societatea Platinum, unde deţine peste 99% din acţiuni.

Alexander Adamescu este vicepreşedintele Consiliului de Supraveghere al Astra Asigurări, liderul pieţei locale de profil.

El va prelua poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Astra, dacă va primi avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), după ce Radu Mustăţea s-a retras la începutul acestui an, odată cu expirarea mandatului.

Mustăţea a demisionat din funcţia de vicepreşedinte PAID la finele lunii noiembrie 2011.

Toma a înlocuit-o pe Anca Băbăneaţă în CA al PAID, desemnată anterior din partea Platinum, ca urmare demisiei înaintate la finele anului trecut.

Totodată, acţionarii PAID au luat la cunoştinţă de încetarea mandatului lui Marius Bulugea de membru al CA al PAID, în urma modificării actului constitutiv al societăţii cu privire la faptul că preşedintele CA nu poate cumula această funcţie cu nicio altă funcţie executivă din cadrul societăţii.

Bulugea, anterior director în CSA, este directorul general al PAID.

Potrivit convocatorului, mandatul Marinelei Nemeş în Consiliului de Administraţie a expirat şi nu va mai fi prelungit. Nemeş este director juridic în cadrul CSA.

Alături de Toma şi Adamescu, ceilalţi membri ai CA al PAID sunt Nicolae Muşat - vicepreşedinte (City Insurance), Adina Băcioiu (Generali România) şi Lucian Marin (Groupama).

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

În a doua parte a anului 2011, Ardaf şi Generali au fuzionat sub denumirea Generali România.

Potrivit datelor din convocator, Generali România deţine 11% din capitalul social al PAID.

Proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an.

Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă trei riscuri - de cutremur, de alunecări de teren şi de inundaţii.

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe. PAID gestiona un portofoliu de circa 510.000 de poliţe la finele lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO