Bănci și Asigurări

François Bloch, CEO al BRD-SocGen: Anticipăm o creştere economică moderată, care va influenţa pozitiv creditarea. 2021 poate fi o poveste de succes pentru România în funcţie de hotărârea şi viteza cu care vor fi aplicate planurile

François Bloch, CEO al BRD-SocGen: Pentru 2021, vedem un scenariu favo­rabil, care merge spre normalizare.

François Bloch, CEO al BRD-SocGen: Pentru 2021, vedem un scenariu favo­rabil, care merge spre normalizare.

Autor: Claudia Medrega

03.03.2021, 00:08 798

„Este important ca «aterizarea» să nu fie bruscă la finalul măsurilor de sprijin, să existe o perioadă de tranziţie pentru businessurile care mai au nevoie.“

Evoluţia sectorului bancar de­pinde de evoluţia economiei, cele două urmând să evolueze convergent, iar creşterea econo­mică va fi moderată în 2021, urmând să influenţeze în mod pozitiv credita­rea, anticipează François Bloch, CEO al BRD-SocGen.

„Pentru 2021, vedem un scenariu favo­rabil, care merge spre normalizare. Anul 2021 se anunţă un an cu creştere economică. Există speranţa că, datorită vaccinurilor, criza sani­tară va lua sfârşit. Anticipăm o creştere econo­mică moderată, care va influenţa în mod pozi­tiv creditarea“, a declarat François Bloch, CEO al BRD-SocGen, într-un interviu acor­dat ZF. El a amintit că în România, guvernul a luat o multitudine de măsuri care au acoperit bine nevoile economiei, iar anul 2021 este deci­siv pentru stabilirea proiectelor prioritare care vor face parte din Planul Naţional de Redre­sare şi Rezilienţă, finanţat din fonduri europene.

Impulsul dat de perspectiva marilor proiecte finanţate cu fonduri europene va da naştere unui apetit crescut pentru investiţii în zona corporate, pentru companiile sănătoase, şi pe acest palier ne putem aştepta la creşterea activităţii de creditare, după cum spune şeful BRD. Totodată, BRD va rămâne atentă şi la evoluţia numărului insolvenţelor, primele luni ale anului fiind un indicator destul de consistent în privinţa tendinţelor din economie. Însă, în principiu, cu o creştere economică, chiar şi moderată, anticipată de toţi actorii pieţei în acest an, evoluţia pe piaţa corporate ar trebui să fie pozitivă.

Totuşi, revenirea la normalitate prin întreruperea măsurilor de sprijin determinate de pandemia de COVID-19 trebuie să fie treptată astfel încât firmele să aibă răgazul necesar să-şi reia activitatea, relaţiile comerciale, susţine Bloch. El este de părere că firmele care au reuşit să traverseze criza pandemică sunt solide şi vor continua să acţioneze pe piaţa românească.

„Este important ca «aterizarea» să nu fie una bruscă la finalul măsurilor de sprijin, să existe o perioadă de tranziţie pentru business-urile care mai au nevoie de aşa ceva“.

În aceste condiţii, în funcţie de hotărârea şi viteza cu care vor fi aplicate planurile, 2021 poate fi o poveste de succes pentru România, în opinia şefului BRD, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active.

Dacă economia va cunoaşte o creştere în anul 2021, iar sistemul bancar va evolua convergent, şeful BRD nu crede că vom vedea o escaladare abruptă în privinţa creditelor neperformante, atâta timp cât diferitele măsuri de sprijin implementate de stat nu vor fi întrerupte brusc, ci gradual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO