Bănci și Asigurări

François Bloch, CEO-ul BRD-SocGen, despre noile reguli ale BNR privind limitarea gradului de îndatorare: Impactul va fi redus în ceea ce priveşte creditele imobiliare. Pentru creditele de consum impactul va fi limitat, la nivelul BRD

François Bloch, CEO-ul BRD-SocGen, despre noile reguli...

Autor: Claudia Medrega

18.10.2018, 18:33 552

Impactul noilor reguli stabilite de BNR pentru îndatorarea populaţiei va fi „redus” în ceea ce priveşte creditele imobiliare şi „limitat” la creditele de consum în cazul BRD-SocGen, gradele de îndatorare practicate de banca românească cu capital francez fiind apropiate de noile niveluri prevăzute de banca centrală, susţine François Bloch, CEO al BRD-SocGen.

„Impactul va fi redus în ceea ce priveşte creditele imobiliare, îi vom încuraja pe clienţii care îşi doresc să-şi cumpere locuinţe, în cadrul programului Prima Casă unde avem în continuare fonduri disponibile - sau nu, să îşi contacteze consilierii BRD, care sunt convins că le vor face ofertele potrivite. Impactul va fi limitat pentru creditele de consum, la nivelul BRD, chiar dacă anumite categorii de populaţie vor fi mai afectate decât altele”, a transmis şeful BRD la solicitarea ZF.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să impună pentru creditele populaţiei în lei un grad ma­xim de îndatorare de 40% din venitul net, în timp ce pen­tru creditele în valută pragul va fi de 20%, atât pentru îm­prumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.

Gradele de îndatorare practicate de BRD la nivelul creditelor imobiliare sunt în general aliniate la noile niveluri prevăzute de BNR, iar media gradului de îndatorare la producţia de credite de consum la BRD nu este nici ea foarte îndepărtată de noile niveluri prevazute de BNR, a menţionat CEO-ul BRD, a treia mare bancă de pe piaţa locală în funcţie de nivelul activelor.

În ceea ce priveşte decizia BNR de a nu aplica limitarea gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor, şeful BRD apreciază că această măsură le permite băncilor să-şi păstreze flexibilitatea în acordarea creditelor şi de ea va beneficia o anumită categorie de clienţi (cu venituri mai ridicate).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO