Bănci și Asigurări

Francezii de la Axa intra pe piata pana in 2012

11.10.2009, 23:20 57

Grupul francez Axa, cel mai mare asigurator din Europa si unuldintre invinsii cursei din 2008 pentru preluarea Asiban, isimentine intentia de a veni in Romania pana in 2012, fie prininfiintarea unei companii de la zero, fie printr-o achizitie,conform unui oficial citat de Bloomberg.

Cyrille de Montgolfier, responsabil cu operatiunile grupului inEuropa Centrala si de Est, a declarat ca asiguratorul nu estedependent de achizitii pentru a-si atinge obiectivele de extinderein regiune. Deocamdata, Axa este prezenta in Polonia, Ungaria,Cehia, Slovacia si Ucraina, iar in Rusia are o participatieminoritara.

Groupama, un alt asigurator francez important, desfasoara dejaun plan ambitios de instalare pe piata romaneasca, inceput anultrecut cu preluarea Asiban si a BT Asigurari.

O eventuala intrare pe piata si a grupului Axa ar mai echilibraraporturile de forte, in conditiile in care austriecii -reprezentati mai ales de Vienna Insurance, dar si de Uniqa -controleaza peste o treime din piata locala a asigurarilor.

Axa a facut in luna mai a acestui an un prim pas concret deimplicare in asigurarile din Romania prin parteneriatul incheiat cuAstra Asigurari pentru lansarea unei polite de asigurare desanatate, care ofera inclusiv servicii medicale in strainatate. Deasemenea, din 2007, entitati ale grupului au notificat Comisia deSupraveghere a Asigurarilor in legatura cu intentia de a opera pepiata locala din alte tari europene.

De mai multi ani francezii au vorbit despre intentia de a veniin Romania, insa in competitia pentru Asiban nu au fost dispusi saconcureze la pret cu Groupama, care a oferit in final 350 demilioane de euro si sustine ca nu regreta suma mare pe care aplatit-o. Ramane de vazut ce oportunitate de achizitie va maiaparea astfel incat Axa sa revina cu o oferta mai puternica.

Pana la intrarea Groupama - care are inca mult de lucru cuintegrarea celor trei companii cumparate (BT Asigurari, OTPGarancia si Asiban), piata locala a asigurarilor non-viata erapractic impartita intre germanii de la Allianz si austriecii de laVienna Insurance. Pe piata asigurarilor de viata tinde sa devina simai puternica pozitia olandezilor, pe langa ING intrand in luptapentru piata Aegon si Eureko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO