Bănci și Asigurări

Francul elveţian a avansat cu 7 bani la maximul istoric: 3,5050 lei/franc. Din 2008 până în prezent, aprecierea a fost de peste 50%

Francul elveţian a avansat cu 7 bani la maximul istoric: 3,5050 lei/franc. Euro a depăşit pragul de 4,2 lei

Autor: Ciprian Botea

16.06.2011, 13:32 1698

Leul a pierdut peste trei bani în faţa euro în şedinţa de astăzipe fondul îngrijorărilor investitorilor străini privind situaţiafiscală a Greciei, iar cursul oficial a urcat la 4,2088 lei/euro,cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni şi jumătate.

Totodată, leul a pierdut peste şase bani în faţa franculuielveţian, moneda elveţiană ajungând la un record istoric de 3,5050lei/franc.

O paritate mai ridicată în raport cu euro fusese atinsă pe 1martie 2011, când un euro fusese cotat la 4,2108 lei/euro.

Aceasta este a treia şedinţă consecutivă în care leul sedepreciază în faţa euro şi a patra zi consecutivă de deprecierefaţă de moneda elveţiană.

Criza datoriei suverane a Greciei s-a amplificat în ultimelesăptămâni, existând temeri că aceasta ar putea avea consecinţenegative asupra sistemului bancar românesc, în condiţiile în carebăncile cu acţionariat elen deţin o cotă de piaţă de circa 17%.

Leul a pierdut 7% în faţa francului elveţian în ultima lună,cursul oficial ajungând astăzi la un nou record istoric de 3,0505lei/franc, pe fondul reizbucnirii crizei datoriilor suverane dinzona euro, în special Grecia. Francul este perceput ca o monedă derefugiu de către investitori.

Aprecierea francului este resimţită tot mai acut de clienţii cucredite în franci elveţieni. Valoarea creditelor acordate în francielveţieni reprezintă peste 4% din totalul creditelor acordate debăncile locale, respectiv echivalentul a 2,5 mld. euro.

De la vârful creditării în franci, atins la începutul lui 2008,până în acest moment leul s-a depreciat cu mai mult de 50% faţă defrancul elveţian, cursul urcând de la 2,2 la 3,5 lei/franc.

Întârzierile la plata creditelor în franci elveţieni s-autriplat în ultimul an, ajungând la echivalentul a circa 200 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO