Bănci și Asigurări

Francul elveţian ar putea fi următorul refugiu pentru investiţii care se va prăbuşi

Francul elveţian ar putea fi următorul refugiu pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2013, 21:18 5813

Francul elveţian, moneda care a asigurat protecţie investitorilor în cele mai dificile perioade ale crizei datoriilor din zona euro, ar putea fi următorul refugiu care se va prăbuşi. Société Générale estimează că moneda elveţia­nă se va deprecia cu aproape 10% faţă de euro până la mijlocul anului viitor, scrie CNBC.

Ieri, cu un euro puteau fi cumpăraţi 1,23 fran­ci elveţieni. Banca franceză consideră că până la mijlocul anului viitor cursul euro/franc va ajunge la 1,35 unităţi. Deprecierea monedei elveţiene vine în condiţiile în care pericolele sistemice care ameninţă zona euro se reduc.

„Riscurile sistemice se temperează în zona euro şi se va avansa cu rezolvarea problemei insolvenţei anumitor state din zona euro. În acest context francul elveţian îşi va pierde din atractivitate ca alternativă pentru investiţii“, se arată într-un raport al Société Générale.

Îmbunătăţirea colaborării liderilor europeni, inclusiv pentru grăbirea formării unei uniuni bancare, şi perspectivele mai bune de creştere economică sunt elemente negative care influenţează francul, notează sursa citată. Deprecierea francului cu 10% în faţa euro ar putea duce cursul leu-franc la 3,25 lei/franc, în scenariul în care cursul leu-euro se stabilizează la nivelul actual, ceea ce ar reduce presiunea pe clienţii băncilor care s-au împrumutat în franci înainte de criză şi şi-au văzut ratele crescând cu 60% în ultimii cinci-şase ani.

Cele mai recente date economice sugerează că economia uniunii monetare va ieşi din recesiune în acest trimestru. Însă revenirea nu va fi puternică.

„Mai mult, revenirea economică din SUA şi yieldurile în general ridicate determină retragerea capitalului din activele-adăpost şi reorientarea lui spre active cu randament mai ridicat“, adaugă banca franceză.

Pe de altă parte, Senior Callow, analist la Westpac, spune că deşi sunt argumente care sugerează slăbirea francului, este prea devreme pentru a paria contra monedei elveţiene. Banca se aşteaptă ca pentru franc cererea să rămână intactă în următoarele 12 luni. „Totul se rezu­mă la ce crezi despre puterea euro şi dacă crezi că zona euro a trecut peste ce a fost mai rău. Ne aşteptăm ca anul viitor să fie tot unul de recesiune pentru zona euro“, a spus Callow.

În calea deprecierii ar putea sta banca centrală a Elveţiei, care ar putea majora dobânda.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO