Bănci și Asigurări

Francul elveţian creşte la 4,14 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni

Francul elveţian creşte la 4,14 lei, cel mai ridicat...

Autor: Liviu Popescu

10.12.2015, 00:00 341

Francul elveţian a crescut ieri la 4,14 lei, cel mai ridicat nivel din august încoace, fiind pentru a patra zi consecutivă când moneda elveţiană se poziţionează pe o pantă ascendentă. Pe de altă parte, şi euro s-a apreciat ieri la aproape 4,49 de lei, cu 0,12% peste nivelul atins în şedinţa precedentă. Moneda europeană a înregistrat astfel a cincea zi consecutivă de creştere şi a rămas în apropierea nivelului maxim din ultimele cinci luni.

„Nu ne aşteptăm ca leul să corecteze semnificativ pierderile din ultima perioadă de timp înaintea şedinţei de politică monetară a Fed de săptămâna viitoare. Pe de altă parte, potenţialul de depreciere este limitat, întrucât suntem de părere că BNR ar preveni o consolidare a leului peste 4,5 lei“, scriu analiştii de la ING într-o analiză. Ieri-seară, pe piaţa interbancară cursul sărise de 4,49 lei/euro. Referinţa anunţată de BNR pentru dolarul american a pierdut ieri 0,65%, cotaţia ajungând la 4,10 lei/dolar. Săptămâna trecută moneda americană atinsese maximul istoric de 4,22 lei.

Joi a avut loc şedinţa Băncii Centrale Europene, ale cărei decizii nu au fost bine primite de pieţele din întreaga lume, ceea ce a dus la creşterea cursului euro/dolar şi la scăderea burselor. Investitorii se aşteptau ca BCE să fie mult mai agresivă în printarea de bani pentru a majora inflaţia, ceea ce nu s-a întâmplat.

Pe pieţele internaţionale, paritatea euro/dolar a crescut în ultima săptămână de la 1,05 la 1,09, ceea ce a avut impact şi pe piaţa de la Bucureşti, unde dolarul este cotat indirect. Vineri moneda americană scăzuse cu 2,5% faţă de şedinţa precedentă, ceea ce marcase cel mai abrupt ritm de scădere zilnică din 2009 încoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO