Bănci și Asigurări

Francul elveţian se apreciează la 4,19 lei, maximul ultimelor cinci luni. Dolarul american, în urcare la 4,17 lei

Francul elveţian se apreciează la 4,19 lei, maximul ultimelor cinci luni. Dolarul american, în urcare la 4,17 lei

Autor: Liviu Popescu

21.12.2015, 00:03 230

Francul elveţian s-a apreciat vineri la 4,19 lei, cu 1% peste nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins astfel maximul din vara acestui an încoace. BNR nu mai anunţase o paritate atât de ridicată din data de 24 iulie, când referinţa era cotată la nivelul de 4,2 lei.

De la începutul acestei luni, francul elveţian a câştigat 2% în faţa monedei naţionale.

Şi referinţa anunţată de BNR pentru un euro s-a apreciat vineri la 4,51 lei, cu 0,3% peste nivelul atins în şedinţa precedentă.

„Volumele mai mari decât media continuă să sugereze că deprecierea leului este cauzată de ordine co­merciale“, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Pe pieţele inter­naţionale, euro se tran­zacţiona vineri dimineaţa în apro­pierea noului minim al ultimei săptămâni atins faţă de dolar, respectiv 1,08 dolari pentru un euro.

La cursul de la Bucureşti, dolarul american a crescut vineri cu 0,6% faţă de şedinţa precedentă şi a ajuns la 4,17 lei.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING, spune că nu vede motive pentru a schimba prognoza ING pentru finele acestui an, de 1,05 pentru euro-dolar şi de 4,45 lei pentru un euro, având în vedere că decizia Rezervei Federale a SUA (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, de a majora dobânda de referinţă nu a fost o surpriză.

Astfel, consideră Dascălu, ar rezulta un curs de 4,24 de lei pentru un dolar.

Prin urmare, mo­neda americană ar trebui să se aprecieze în faţa leului în perioada ur­mătoare.

AFACERI DE LA ZERO