Bănci și Asigurări

Francul face prima victimă: Un fond speculativ cu active de 830 milioane dolari se închide, în urma pierderilor cauzate de franc

Francul face prima victimă: Un fond speculativ cu active...

Autor: Luiza Chiroiu

18.01.2015, 15:35 1138

Principalul fond speculativ al Everest Capital şi, totodată, cel mai vechi al firmei, a crescut cu 14,1% comparativ cu 2013. Fondul miza pe deprecierea francului în raport cu dolarul şi pe urcarea acţiunilor companiilor chineze.

Everest Capital, specializată în pieţele emergente, gestionează alte şapte fonduri, cu active în valoare de 2,2 miliarde de dolari şi este deţinută de Marko Dimitrijevici. Acesta a pus bazele firmei de investiţii în 1990, cu 8 milioane de dolari, Everest ajungând să administreze active în valoare de 3 miliarde de dolari înaintea crizei financiare.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011. În urma anunţului, francul s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro, ceea ce a făcut ca fonduri speculative şi case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive.

De exemplu, casa de brokeraj pentru persoane fizice Alpari UK a cerut vineri intrarea în insolvenţă, în urma pierderilor suferite de clienţi din cauza deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul valutar.

Deutsche Bank, al doilea mare trader valutar la nivel mondial, a înregistrat pierderi de circa 150 de milioane de dolari, în urma eliminării plafonului pentru francul elveţian, potrivit unei persoane apropiate situaţiei. Un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze informaţia. O pierdere similară ar fi înregistrat şi Citigroup, cel mai mare trader valutar la nivel mondial, în timp ce Barclays ar fi suferit o pierdere de până la 100 de milioane de dolari.

La New York, FXCM, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare destinate operaţiunilor valutare online şi pentru persoane fizice, a anunţat că ar putea să încalce unele prevederi privind nivelul capitalului, după ce clienţii au suferit pierderi de 225 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO