Bănci și Asigurări

Franks: Dorim ca banca centrală să adopte o atitudine prudentă în politica monetară din viitor

Autor: Marius Radu - Mediafax

21.12.2011, 14:48 149

"În mod cert, noi dorim ca banca centrală să adopte o atitudine prudentă în politica monetară din viitor. Şi motivul pentru care recomandăm prudenţă este că suntem îngrijoraţi de posibilitatea revenirii presiunilor pe curs şi ieşiri de capital", a spus Franks, întrebat dacă banca centrală ar trebui să continue procesul de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

BNR a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,3125 lei/euro, în scădere cu 0,21 bani faţă de nivelul anterior. Astfel, cursul a coborât la nivelul minim din ultimele două luni. O paritate mai redusă decât cea de marţi a fost afişată de BNR la 10 octombrie, când cursul a fost de 4,3053 lei/euro.

Leul a a rezistat destul de bine în contextul ultimelor tulburări de pe pieţele financiare, de cele mai multe ori cu ajutorul intervenţiilor indirecte ale băncii centrale, potrivit dealerilor bancari.

Cursul de referinţa publicat marţi de BNR indică o depreciere de 0,64% a monedei naţionale faţă de finalul anului trecut.

Cel mai înalt nivel atins în acest an a fost anunţat de banca centrală la 25 noiembrie, de 4,3620 lei/euro, reprezentând totodată cea mai apropiată cotaţie de maximul istoric atins în iunie 2010.

FMI a aprobat luni, al treilea raport de evaluare a implementării programului economic şi fiscal convenit în cadrul acordului cu România şi a pus la dispoziţia României o nouă tranşă, echivalentă cu 430 milioane Drepturi Speciale de Tragere (507 milioane euro). Suma totală disponibilă pentru România a urcat, astfel, la 1,35 miliarde Drepturi Special de Tragere (echivalentul a 1,6 miliarde euro).

În luna martie a acestui an, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24